TrosKompas

De dierenarts

Sleetje rijden

Dit is een beetje een ‘smerig’ onderwerp om met u als lezer te bespreken, maar een groot aantal honden en katten heeft soms last van verstopte anaalzakken en dat is voor uw huisdier geen pretje.

Honden en katten hebben zogeheten anaalzakken aan weerszijde van hun anus zitten. Ze worden gevuld door kliertjes en geledigd bij het dagelijkse ontlasten. Een normaal proces. Anaalzakken kunnen echter ook verstopt raken, waardoor ze opzwellen, gaan jeuken of pijnlijk worden. De dieren kunnen hier merkbaar onrustig van worden. Ze likken en/of bijten in de anaalstreek, ze lopen hun eigen staart achterna of gaan zeg maar ‘sleetje rijden’: met de anus over de grond schuren, met de achter-poten naar voren gericht terwijl de voorpoten lopen. Als ze deze gedragingen met regelmaat vertonen, dan kunnen de anaalzakken overvol zijn.

Dierenarts
Het is geen fris klusje, maar in principe kunnen anaalzakken door uzelf worden leeggeknepen. Het is echter raadzaam dit door uw dierenarts te laten (voor)doen, want die kan dan ook een eventuele oorzaak vaststellen. Dat kan een te weke ontlasting zijn, waardoor de anaalzakken niet geleegd worden bij de dagelijkse stoelgang. Naast ontstekingen, infecties of voedselintoleranties kunnen er zich ook tumoren ontwikkelen. Uw dierenarts zal beginnen met een algemeen onderzoek. Op basis van de kleur, stevigheid en geur van het anaalvocht is een diagnose goed vast te stellen. Komt het probleem vaker voor, dan zal een dosis antibioticum het probleem moeten oplossen. In relatief zeldzame gevallen zullen de zakken operatief verwijderd moeten worden. Het is een veelvoorkomend, maar goed te behandelen probleem.

WEETJE

Het normale anaalvocht bevat ferhormonen waarmee uw huisdier z’n territorium afbakent. Ferhormonen zijn geurstoffen die door soortgenoten herkend worden, wij ruiken ze niet.

BEELD: © Getty Images