TrosKompas

Nostalgie GT Rovers

Voorjaarsschoonmaak

Lente betekende vroeger dat de kolenkachel uit kon. Menig huisvrouw bekeek dan vertwijfeld het door roetdeeltjes groezelig geworden interieur. Tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak!

Ramen open, emmers vol water en groene zeep! De echt propere dames werkten van kamer naar kamer. Alle meubels werden verschoven, zodat de vloer op handen en knieën grondig kon worden geschrobd. Buiten werden de vloerkleden en matrassen flink met de mattenklopper bewerkt. Kasten werden leeggehaald, uitgesopt en voorzien van nieuw kastpapier en het serviesgoed, en glaswerk ging in een sopje. Een uitgebreide voorjaarsschoonmaak duurde soms wel twee tot drie weken!

Uitvinding stofzuiger
Tot de jaren zestig van de vorige eeuw werden deze klusjes veelal handmatig gedaan. Huishoudelijke apparaten waren voor de meeste huishoudens veel te duur. In 1938 bezat minder dan de helft van de Nederlanders een stofzuiger, een apparaat dat in 1901 al was uitgevonden door de Britse uitvinder Huber Cecil Booth (1871-1955). Hij liet zijn stofzuigers op koetsen monteren, waarmee zijn personeel langs de huizen van de welgestelden trok. De lawaaierige machine bleef buiten staan, terwijl de mannen met uitgerolde slangen binnen het huis schoonmaakten. De Amerikaans James Spangler (1848-1915) bedacht in 1907 de eerste draagbare elektrische stofzuiger. In 1908 bracht hij samen met William Hoover (1849-1932) een verbeterde versie op de markt. De woningen bleven vanaf de jaren vijftig veel schoner door de komst van de oliekachels en later de gaskachels en centrale verwarming, waardoor de voorjaarsschoonmaak langzaamaan verdween.

Hoover_model_29_ad