TrosKompas

Dutchess.jpg

The duchess (2008)

Een liefdeloos huwelijk tussen een burgermeisje en iemand van adel. Hij krijgt een relatie met iemand anders, en om het verdriet te vergeten gooit zij zich in een druk uitgaansleven, en zet zich daarnaast ook in voor goede doelen. Het bovenstaande verhaal lijkt verdacht veel op dat van Diana en Charles. Maar het gaat over een stel die tweehonderd jaar eerder leefde: Georgina Spencer en de hertog van Devonshire.

Eind achttiende eeuw wordt de jonge, sprankelende Georgina Spencer (Keira Knightley) uitgehuwelijkt aan de hertog van Devonshire (Ralph Fiennes). Iedereen is onder de indruk van haar charme en intelligentie... behalve de hertog. De stijve, aan protocollen gewende man heeft weinig raakvlakken met de levenslustige vrouw. Als zij vervolgens ook geen zoon kan ‘produceren’, knoopt hij een liefdesrelatie aan met Bess Foster (Hayley Atwell), de beste vriendin van Georgiana. Ondanks deze drama’s in haar privéleven maakt zij er het beste van: Georgina wordt een belangrijk societyfiguur die ook op politiek vlak macht krijgt.

Het verhaal toont niet alleen raakvlakken met het leven van Diana, bizar genoeg is Georgina Spencer ook nog eens een verre tante van Diana Spencer. De reclamecampagne rond ‘The duchess’ speelt hier gretig op in, door als tagline de beroemde Diana uitspraak ‘There were three people in this marriage’ te gebruiken.

Toch zou je ‘The duchess’ tekort doen door het alleen als ‘Hét Diana verhaal, gesitueerd in de achttiende eeuw’ te zien. Want Georgina was haar tijd ver vooruit. Vrouwen moesten toen vooral mooi zijn en hun mond houden, maar het lukte Georgina om zich daaraan te ontworstelen. Met haar extravagante pruiken en outfits (de film won de Oscar voor ‘Beste kostuums’) trok ze op publieke gelegenheden de aandacht. Aandacht die ze weer slim gebruikte om haar politieke mening te geven. Privé ging het slecht, maar ook hierin maakte Georgina weer een ongebruikelijke stap door als vrouw zelf de touwtjes in handen te nemen. ‘Als mijn echtgenoot een buitenechtelijke relatie heeft, kan ik dat ook’ moet ze gedacht hebben, en ze stort zich in de armen van de knappe parlementariër Charles Grey (Dominic Cooper).

Georgina wordt gespeeld door Keira Knighley, die het voor elkaar krijgt om de torenhoge pruiken en ongemakkelijke hoepelrokken er comfortabel uit te laten zien. Met haar frêle figuurtje ziet Knightley eruit als een breekbaar Brits poppetje, maar ze weet met haar donkere kijkers en commanderende stem duidelijk te maken dat rekening met haar moet worden gehouden. Zij is het stralend middelpunt van dit mooi gefilmde kostuumdrama, die door de paralellen met gebeurtenissen in onze tijd soms verrassend modern overkomt.