TrosKompas

smaak.jpg

De smaak van de ziel (2011)

Volgende week verschijnt de documentaire over El Bulli op dvd. Het restaurant nabij Barcelona is nu gesloten, maar was lange tijd het beste ter wereld. In Nederland was Parkheuvel in Rotterdam lange tijd de absolute top. Voormalig eigenaar Cees Helder was de eerste Nederlander die drie Michelin-sterren kreeg. In deze documentaire, waarvoor drie jaar werd gefilmd, worden drie mannen gevolgd. Cees Helder als voormalige eigenaar die terugdenkt aan het laatste stukje kalfsvlees dat hij in de keuken klaarmaakte, Erik van Loo die de zaak overnam en huiverend met zijn kookploeg voor de radio zit als de Michelin-sterren bekend worden gemaakt en meesterproever Paul van Craenenbroeck die voor de Franse restaurantgids werkt en koks kan maken of breken. Smaak en geur zijn moeilijk over te brengen op beeld, ook al komen er een paar prachtig gestileerde gerechten voorbij. Wat wel duidelijk wordt, is de passie van deze drie mannen voor eten.