TrosKompas

tre_07.jpg

Eat pray love (2010)

Liz Gilbert heeft in ‘Eat pray love’ alles wat haar harte begeert. Maar toch is het niet wat ze wil. Door te eten in Italië, te bidden in India en te beminnen in Bali hoopt Liz te vinden wat ze mist in het leven.

Schrijfster Liz Gilbert (Julia Roberts) lijkt het allemaal voor elkaar te hebben: ze heeft een sympathieke echtgenoot, een prachtig appartement in New York en een succesvolle carrière. Maar toch is ze niet gelukkig. Verward en verdrietig door deze tegenstrijdige gevoelens besluit ze het roer radicaal om te gooien. Liz gaat scheiden, en neemt een jaar vrij van haar werk om uit te vogelen wat ze nu eigenlijk wil in het leven. Liz gaat eerst naar Italië toe, om als workaholic te genieten van heerlijk nietsdoen én om te eten! Daarna staat India op het programma waar ze de kracht van het mediteren onder de knie wil krijgen. Tenslotte belandt Liz op Bali, waar ze na een ontmoeting met de Braziliaan Felipe (Javier Bardem) weer langzaam in de liefde lijkt te geloven.

Take me out
Bij het datingprogramma ‘Take me out’ staat één man tegenover dertig dames. De desk van ieder van deze dames is groen verlicht, maar met een druk op de knop laten zij zien dat ze niet geïnteresseerd zijn in de man. Als hij opkomt zie je regelmatig meer dan de helft van de lampjes van groen naar rood schieten. Als ‘Eat pray love’ als vróuwelijke kandidaat mee mocht doen tegenover dertig mannen, zou het waarschijnlijk zo gaan: Ze komt op, en vijftien mannen wijzen ‘Eat pray love’ puur op haar uiterlijk (lees: titel) af. Véél te zoet... Vervolgens vertelt zij iets over zichzelf: “Ik ben een vrouw op een zoektocht naar mijn ware ik”. Hoppa, dertien man haakt af. Véél te zweverig... De paar mannen die stand houden en ‘Eat pray love’ zo steeds wat beter leren kennen, zullen beloond worden voor hun geduld. Want ze is eigenlijk best leuk!

Humor en zelfspot
Daar kwam schrijver dezes ook achter toen hij aan de gelijknamige roman van Elizabeth Gilbert (die het boek op haar eigen ervaring baseerde) begon. Deze onverbiddelijke bestseller, met miljoenen verkochte exemplaren wereldwijd, leest als een trein. Het boek heeft vooral vrouwelijke lezers, maar Elizabeth Gilbert blijkt over een gezonde dosis humor en zelfspot te beschikken die ook mannen zal aanspreken. En de filmversie houdt het boek keurig aan. Het is onvermijdelijk dat er dingen aangepast of ingekort worden, maar dit gebeurt subtiel en logisch. ‘Eat pray love’ is een feest voor het oog, want hij is echt opgenomen in Italië, India en Bali. Je proeft het goddelijke eten in Rome (gevolgd door een grappige scène waarin Liz probeert zich in een strakke spijkerbroek te hijsen), je zintuigen worden overdonderd door het hectische leven in India en tenslotte val je stil bij de aanblik van de prachtige natuur op Bali. Veel locaties zijn ook authentiek: zo zien we de echte woning van Gilberts Balinese leermeester Ketut.

IJskonijn
Gilbert wordt neergezet door Julia Roberts. Een goede actrice, maar ze heeft de laatste jaren wat van haar warmte verloren die Roberts vroegere werk zo kenmerkte. Hierdoor is het soms lastig om met haar Liz mee te voelen in zware perioden, zoals haar scheiding. Mocht Roberts soms wat ijskonijnerig overkomen, haar mannelijke tegenspelers maken dat ruimschoots goed. Zij zijn het kloppende hart van de film, en spelen de ‘officiële’ ster met gemak van het doek. Zo is Richard Jenkins beregoed als ‘Richard from Texas’. die in India met plagerige en directe opmerkingen Elizabeth Gilbert dwingt naar zichzelf te kijken. Hij is gortdroog op het ene moment, maar enorm ontroerend op het andere, als Richard de dramatische reden vertelt waarom hij eigenlijk in de ashram zit. Zelfde verhaal voor Gilberts ex-man Stephen. In het boek hult hij zich in zelfmedelijden nadat Liz de scheiding aanvraagt, en Stephen rust niet voordat hij de laatste cent uit haar heeft geperst. Maar acteur Billy Crudup laat de oorzaak zien van Stephens gedrag; namelijk een diepe liefde voor zijn vrouw, en de mokerslag als zij hem wil verlaten. Zelfs mannen zullen een ‘Sterk spul he, Fishermans friend’-moment beleven als de ex-echtelieden in een droomscène tijdens een laatste dans elkaar vergeven. Javier Bardem doet het ook al zo goed als Liz’ nieuwste vlam Felipe. Dus ‘Eat pray love’ mag dan een vrouwenfilm zijn, het is er wel eentje met uitstekende mannenrollen.

Tandeloze toverdokter
Voor degenen die er een drakerige zweeffilm in willen zien, biedt ‘Eat pray love’ genoeg stokken om mee te slaan. Want ja, Liz komt tot inzicht door wollige wijsheden van tandenloze toverdoktertjes. En inderdaad, ze strooit met spirituele spreuken als ‘Mijn reis naar zelfontdekking bleek zich vooral innerlijk af te spelen’. Maar weet je? Wandtegelwijsheden als dit hebben een kern van waarheid. En ‘Eat pray love’ weet op zijn beste momenten een paar van die waarheden weer als nieuw te laten klinken.