TrosKompas

jui.jpg

Gigante (2009)

4
'Gigante' is het verrassende debuut van de Uruguyaanse regisseur Adrián Biniez. In een sobere, uitgekiende constructie vertelt de filmmaker een meeslepend liefdesverhaal over een bewaker en een schoonmaakster.

Jara (Horacio Camandule) is een uit de kluiten gewassen bewakingsmedewerker in een moderne supermarkt in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo. Zijn werk bestaat grotendeels uit het bekijken van de bewakingsvideo's en het in de gaten houden van de schoonmaaksters die 's avonds de vloer van de supermarkt bevolken. Wanneer hij ziet dat een van de dames iets steelt, toont hij zijn grote hart. In plaats van haar te rapporteren, waarschuwt hij haar het dure item terug te leggen en voortaan liever iets goedkopers te pikken. Jara's voornaamste bezigheid is eten, veel eten, en thuis is hij net een klein kind als hij met zijn neefje computerspelletjes speelt. Zijn leven krijgt een impuls als hij oog krijgt voor Julia (Leonor Svarcas), een van de schoonmaaksters in de supermarkt. Hij houdt haar op het werk nauwlettend in de gaten via de videocamera's en loopt haar buiten op straat stiekem achterna. Jara is niet in staat zijn gevoelens voor haar te uiten, en de spanning stijgt wanneer Julia een afspraakje heeft met een andere man!

Prijzen en festivals

Uruguay is een klein land met een groot voetbalverleden en een zeer bescheiden filmhistorie. De afgelopen jaren sijpelde er zo nu en dan een Uruguyaanse film door de zeef van de internationale festivals. Zo verschenen '25 watts' en 'Whisky' ook in ons land nadat ze een aantal prijzen hadden gewonnen. 'Gigante' lijkt deze route te volgen. Op het prestigieuze filmfestival in Berlijn won 'Gigante' eerder dit jaar maar liefst drie prijzen, waaronder een Zilveren Beer. De kracht van de film schuilt in het sobere, maar uiterst trefzekere scenario, dat in simpele, eenvoudige scènes de personages neerzet. De film wordt gedragen door Jara, perfect vertolkt door Horacio Camandule in zijn eerste speelfilm. De acteur geeft zijn personage een houding die het midden houdt tussen die van een goedmoedige lobbes en een geobsedeerde psychopaat. Het verhaal kan alle kanten opgaan en dat houdt de spanning er tot het einde goed in.