TrosKompas

kof.jpg

Il papäi Giovanna (2009)

3
Het Italiaanse familiedrama 'Il papàdi Giovanna' is gesitueerd in Bologna rond de oorlogsjaren. De oorlog speelt echter slechts een bijrol. Centraal staat de relatie tussen Giovanna en haar vader.

In de jaren voor de oorlog is Michele Casali (Silvio Orlando) een toegewijde leraar die zijn leven ogenschijnlijk op orde heeft. Zijn knappe vrouw Delia (Francesca Neri) weet via de bevriende buurman Sergio (Ezio Greggio), die politieman en Mussolini-aanhanger is, af en toe een voordeeltje binnen te halen. Michele is dol op zijn dochter Giovanna (Alba Rohrwacher) en doet er alles aan om haar geringe zelfvertrouwen te vergroten. Hij maakt haar wijs dat ze door alle jongens op school aanbeden wordt, terwijl ze in werkelijkheid eerder genegeerd wordt. Als ultiem middel zet Michele een leerling onder druk om een afspraakje met Giovanna te maken. Dochterlief fleurt hierdoor op, maar krijgt een mentale dreun van jewelste als ze het bedrog ontdekt. Het voorval heeft dramatische gevolgen en Giovanna belandt in een psychiatrische instelling. Tijdens de oorlogsjaren bezoekt Michele zijn dochter dagelijks, maar zijn vrouw kan het niet opbrengen ook maar één keer mee te gaan. Dit zet het huwelijk onder grote druk.

Feelgoodfilm
De ervaren Italiaanse regisseur Pupi Avati maakte in veertig jaar tijd zo'n veertig films, maar is in ons land nog niet echt bekend. Hij was in het verleden enkele malen tevergeefs genomineerd voor een Gouden Palm in Cannes, maar sloeg vorig jaar toe in eigen land. Op het filmfestival van Venetië wist hij met 'Il papàdi Giovanna' een Kleine Gouden Leeuw te winnen, plus twee prijzen voor hoofdrolspeler Silvio Orlando. Deze karakterspeler heeft in Nederland al wel enige bekendheid, dankzij rollen in onder meer 'Il Caimano' en 'Caos calmo'. Als vader van de onzekere Giovanna vertolkt Orlando een glansrol, waarbij het duidelijk wordt dat Giovanna haar gebrek aan realiteitszin niet van een vreemde heeft. Het is echter de liefde voor zijn gezin die Orlando drijft en op de been houdt. 'Il papàdi Giovanna' is dan ook, ondanks de dramatische ontwikkelingen, een sympathieke feelgoodfilm.