TrosKompas

monsters-aliens.jpg

Monsters vs. aliens (2009)

3
Wat doe je als overheid als het land wordt aangevallen door aliens? De mens zelf is te nietig om ze tegen te houden, dus vraag je hulp bij andere bizarre wezens, namelijk monsters!

Wat de mooiste dag van haar leven had moeten worden, verandert voor Susan Murphy (stem van Reese Witherspoon) in een nachtmerrie: vlak voor ze gaat trouwen wordt Susan getroffen door een meteoriet. Ze overleeft het, maar door een mysterieuze energie in de meteoriet verandert ze in een reuzin. Susan wordt door de overheid direct in een ultrageheim militair complex gevangen gezet, samen met andere ‘monsters’. Maar deze freaks blijken de laatste hoop van Amerika als het land wordt aangevallen door het knotsgekke buitenaardse wezen Gallaxhar (Rainn Wilson). Susan en co. worden gevraagd de VS te verdedigen: het is tijd voor Monsters vs. Aliens!

‘Monsters vs. Aliens’ is een animatiefilm die je door het te grappige gegeven graag leuk wilt vinden. Het klinkt als een heerlijke knipoog naar de jaren 50 monsterfilms, met als grote slechterik de machtsbeluste buitenaardse heerser Gallaxhar, die zo uit een stokoude sciencefictionfilm lijkt te zijn weggelopen: vier ogen, een enorm voorhoofd en tentakels als benen. Susan (die door haar gigantische lengte ‘Ginormica’ wordt genoemd) moet er met haar ‘monstercollega’s’ voor zorgen dat hij de aarde niet vernietigt. Aan haar zijde vindt ze Dr. Cockroach (Hugh Laurie), een briljante, waanzinnige wetenschapper, bij wie een genetisch experiment volledig mis ging. Hierdoor is hij nog steeds briljant en waanzinnig (compleet met maniakaal ‘Bwahahaaa’ lachje), maar heeft hij het hoofd van een kakkerlak. Dan hebben we de Missing link (Will Arnett). Hij was in de oertijd het eerste wezen dat vanuit het water het land op kwam. Helaas voor hem was dit in het hoogtepunt van de ijstijd, dus de Missing link heeft al die eeuwen vastgevroren gezeten. En B.O.B. (Seth Rogen) is het resultaat van een mislukte kruising tussen een chemisch toetje en een genetisch gemanipuleerde tomaat. B.O.B. heeft geen verstand, maar dat compenseert hij met een grote dosis enthousiasme. Tenslotte is er Insectosaurus: een reusachtige rups, die dol is op glimmende dingen.

Je las in het begin van bovenstaande alinea al ‘slag om de arm’-termen als ‘Je WILT het leuk vinden’ en ‘Het KLINKT als een heerlijke knipoog’. Want helaas beste lezers: ‘Monsters vs. Aliens’ is niet de hi-la-rische film geworden waar we op hadden gehoopt. Vol verwachting klopte ons hart toen de zaallichten doofden, maar toen ze weer aangingen hadden we zoals van ‘Is dit alles?’ we keken eerst op ons horloge, want naar ons gevoel zaten we nog maar een half uur naar de film te kijken. Tot onze verassing was het echt negentig minuten later. Nu is dit meestal een goed teken, onder de noemer ‘tijd vliegt als je het naar je zin hebt’. Maar ondanks de normale lengte gaat het verhaal van de film te snel. Er is nauwelijks een rustmoment om het allemaal even tot je door te laten dringen, het blijft in sneltreinvaart doordenderen. Hierdoor bezie je alles erg oppervlakkig, domweg omdat er geen tijd is om de personages beter te leren kennen.

En wat we van sommige personages zien valt dan weer wat tegen. De Missing link is een figuur die op papier erg grappig lijkt, maar in de film is hij niet meer dan een vis met benen en armen die een beetje stoer mag doen. Eigenlijk had hij best gemist kunnen worden. Het laatste minpunt gaat over de ‘mensen’ in deze animatiefilm. De vreemde beesten in ‘Monsters vs. Aliens’ zien prima uit, omdat je geen referentiekader hebt hoe een Gallaxhar of B.O.B. eruit moet zien. Maar de makers willen de mensen te ‘echt’ maken, wat juist het effect heeft dat ze er onmenselijk uit gaan zien. Ze bewegen te langzaam, het haar valt raar en de mond beweegt vreemd. Dat had gemakkelijk ondervangen kunnen worden door mensen als Susan veel popperiger en cartoonachtiger te maken. Hierdoor zou ze er zo overdreven uitzien dat je je er niet meer aan ergert.

Maar genoeg kritiek! ‘Monsters vs. Aliens’ mag dan niet die héél leuke animatiefilm zijn geworden waar we op gehoopt hadden, het is wel een léuke animatiefilm. Qua stemmen is het grappig om de kleine Reese Witherspoon (de actrice meet 1.56 meter) de stem te horen doen van de reusachtige Susan. En om Engelsman Hugh Laurie, die we kennen als de Amerikaanse dokter Gregory House in de serie ‘House’, eindelijk weer eens in zijn heerlijke eigen Britse accent te horen praten. En de mensen mogen er dan nep uitzien, de monsters en aliens overtuigen des te meer. Evenals robots, steden, bruggen en water. Dit komt allemaal samen in een adembenemende actiescène, waarin een grote vernielzuchtige robot van Gallaxhar dwars door San Franscisco dendert. Het is haast griezelig om die ‘realistische’ robot dwars door ‘echte’ gebouwen heen te zien beuken, en uiteindelijk bij de Golden gate bridge het op te zien nemen tegen de even grote Insectosaurus. Meer van dit soort buitenaards mooie scènes en het had een monsterlijk goede film geworden.