TrosKompas

getsmart.jpg

Get Smart (2008)

Om chaos tegen te gaan, heb je controle nodig. Dat is dan ook het geval in ‘Get smart’ waarin spionagebureau CONTROL de snode plannen van misdaadorganisatie KAOS moet zien te verijdelen. Maar is geheim agent Maxwell Smart slim genoeg om de slechteriken aan te pakken?

Bij CONTROL is Maxwell Smart (Steve Carell) in dienst als analist. Hij is bijzonder goed in zijn werk, maar het liefst zou hij een stoere geheim agent worden, net zoals zijn grote idool Agent 23 (Dwayne Johnson). Deze kans wordt hem onverwachts in de schoot geworpen als KAOS het CONTROL-hoofdkwartier overvalt en de identiteit van diens geheim agenten te weten komt. Er moeten op héél korte termijn nieuwe agenten worden gerekruteerd, en de CONTROL-chef (Alan Arkin) ziet geen andere mogelijkheid dan Smart te promoveren. Hij wordt gekoppeld aan de mooie Agent 99 (Anne Hathaway). Met nauwelijks verholen tegenzin neemt ze Smart op sleeptouw naar Rusland, waar ze op zoek gaan naar KAOS-topman Siegfried (Terrence Stamp). Smart mag dan totaal geen ervaring hebben als geheim agent, maar dit compenseert hij met een enorme dosis enthousiasme en coole gadgets.

Toen wij het uitgangspunt van ‘Get smart’ hoorden waren we op zijn zachts gezegd sceptisch. Kon dit leuk worden? Gebaseerd op een lang vergeten serie uit de jaren 60 volgt het een stuntelige detective en zijn vrouwelijke partner. Veertig jaar geleden was de humor toch kneuteriger dan nu, dus wij zagen al een combinatie voor ons van belegen ‘O lala’ Benny Hill humor, en de film Johnny English’, waarin Rowan –Mr. Bean- Atkinson een detective speelt waarbij alles fout gaat. Zaten we daarop te wachten? Nee! Toen de zaallichten doofden en de film begon waren we dus op het ergste voorbereid, maar dat bleek honderd procent mee te vallen.

Want Maxwell Smart is geen stuntel. je kan hem hoogstens verwijten dat hij een Pietje Precies is die zich graag aan de regels houdt. Zo komt hij tijdens zijn werk als analist met vuistdikke rapporten die, tot Smarts grote frustratie, niemand leest. “Het antwoord op je vraag staat op bladzijde 567, paragraag 13 van mijn rapport!” Hij wil dolgraag de stoffige burelen verlaten en een echte spion zijn, maar in de praktijk merkt hij al snel dat lezen over het uitschakelen van een vijand iets heel anders is dan het daadwerkelijk doén. Maar Smart staat na een stoomcursus veldwerk prima zijn mannetje naast het vrouwtje Agent 99. En deze is naast een sexy vooral een slimme vrouw, die met haar bevallige voetjes niet alleen op naaldhakken kan rond tippelen, maar er ook een fikse karatetrap mee kan uitdelen.

Maar als ‘Get smart’ geen belegen spionagekomedie is, wat is het dan wel? Want de actiescènes worden niet alleen op de lach gespeeld. Er zitten er zelfs tussen die niet zouden misstaan in een James Bond-film. Vooral de eindscène is spectaculair, waarbij een sportvliegtuigje, een brandende auto én een trein elkaars pad kruisen. En mensen leggen daadwerkelijk het loodje in ‘Get smart’, door kogels, messen en treinen. Ook niet iets wat je bij een grappige film verwacht. Het hoofdgenre van ‘Get smart’ mag dan wel komedie zijn, als het verhaal daarom vraagt schakelt het zo over in de actie-, thriller en dramamodus. Zo’n ratjetoe van stijlen kan geforceerd overkomen, en in het begin is het ook even wennen. Van een erg grappige scène in een vliegtuigtoilet (waarbij Maxwell een minikruisboog uitprobeert maar alle pijltjes in zichzelf schiet) is hij een volgende scène koelbloedig bad guys aan het uitschakelen. Maar al snel kom je als kijker in het ritme van de film.

Wat hier absoluut bij helpt is de chemie tussen Steve Carell en Anne Hathaway. Het 20-jarig leeftijdsverschil wordt leuk opgelost (Agent 99 laat een foto zien van een oudere blonde dame: “Dit was ik eerst. Toen ik een nieuwe identiteit aannam heb ik de chirurg gelijk wat jaartjes van mijn gezicht af laten halen”) en met gevatte plaagstootjes over en weer groeien ze steeds dichter naar elkaar toe. Die steekjes onder water gaan vooral over hun ‘speledingetjes’. Want wat is een spion zonder gadgets? Maxwell en Agent 99 proberen elkaar steeds af te troeven. Hij laat zijn Zwitsers zakmes met ingebouwde vlammenwerper zien, zij toont haar tandflos die je als explosief kan gebruiken. Fijntjes grimlachend kijken ze elkaar aan: “Wat, heb jij er niet zo een gekregen?”

Zoals al eerder gezegd is ‘Get smart’ gebaseerd op een tv-serie uit de jaren 60. Wij hebben deze nooit gezien, maar in de film neemt de camera zo opzichtig een rode sportwagen in beeld, dat die wel uit de serie moét komen. Ook de schoen die Smart als telefoon gebruikt, blijkt hieruit afkomstig. Deze schoentelefoon is iets wat na 40 jaar nog niets aan slimmigheid heeft ingeboet. En zo is ‘Get smart’ een spionagekomedie van onze tijd, maar met behoud van het goede uit de vroegere serie. Slim, heel slim.