TrosKompas

reese.jpg

Just like heaven (2005)

Op zoek naar een uitdagende relatie? Begin iets moois met een spook! Dat dit zowel hemels als geestig kan zijn, bewijst het leuke ‘Just like heaven’. Jij kan gratis naar deze romantische komedie!

Zoek het woord ‘workaholic’ op en je zal er ‘Elizabeth Masterson’ achter zien staan. Deze vrijgezelle jonge dokter (gespeeld door Reese Witherspoon) werkt zich zo’n slag in de rondte, dat een sociaal leven er compleet bij inschiet. Op een avond na weer een lange werkdag, komt haar auto in botsing met een vrachtwagen. Nu is het niet alleen haar sociale leven wat er bij inschiet, maar ook Elizabeths echte leven… in een diepe coma belandt ze op de intensive care afdeling van haar eigen ziekenhuis.

Een paar weken later. De eenzame weduwnaar David Abbott (Mark Ruffalo) huurt een gemeubileerd appartement, vastbesloten er een lekkere zwijnenstal van te maken. Hij ploft op de bank en wil zijn biertje op de glazen tafel zetten als er plots een blonde dame voor hem staat. “Zou je daar geen onderzettertje voor gebruiken?” En daarna: “Wat doe je eigenlijk in mijn huis?” Het blijkt Elizabeth te zijn, of tenminste: haar geest. En David zit nu in haar appartement. David vindt Elizabeth eerst maar een lastpak, maar merkt langzaam dat hij begint te verlangen naar haar verschijningen. Langzaam groeien ze naar elkaar toe, en proberen Liz’s lijf terug naar het land der levenden te brengen. Maar ze moeten wel opschieten, want het ziekenhuis wil de stekker uit de beademingsmachine trekken…

De film is gebaseerd op de roman ‘If only it were true’, van de Franse schrijver Marc Levy. Het schijnt een bestseller te zijn in Frankrijk, maar of dat nu een compliment is aan het intellect van de Fransen? Het verhaal is namelijk bijzonder voorspelbaar. Maar zoals je ziet geven wij vier sterren aan de verfilming ervan, dus die zit absoluut snor. Vergelijk het met ‘The godfather’. Het boek is eigenlijk een pulpromannetje, maar het heeft wel een meesterlijke verfilming opgeleverd. Om ‘Just like heaven’ de ‘Godfather’ onder de romantische komedies te noemen gaat dan weer wat ver, maar hij is wel erg goed.

Waarom? In de eerste plaats omdat Reese Witherspoon en Mark Ruffalo allebei zó een sympathieke uitstraling hebben, dat je ze al mag de eerste keer dat je ze ontmoet. Witherspoon is schattig als geest, die zelf in die vorm nog een controlfreak is. En Mark Ruffalo zet met zijn scheve lach en ietwat verfomfaaide uiterlijk een uiterst aardige vent neer. De chemie tussen de twee acteurs is erg sterk, en hun gevoelens voor elkaar komen zo naturel tot stand, dat je geen moment het idee hebt dat ze acteren.

Ten tweede heeft regisseur Mark Waters de perfecte balans tussen drama, komedie, romantiek en sentiment weten te vinden. En altijd met een scherp randje; iets wat zijn leuke tienerfilms ‘Freaky Friday’ en ‘Mean girls’ ook al naar een hoger plan tilden. Dat scherpe randje is goed te zien in hoe de twee hoofdpersonen met elkaar omgaan. Bij een romantische komedie is het al snel koek en ei tussen de man en vrouw, maar niet in ‘Just like heaven’. Het is maar goed dat Liz geen vaste vorm heeft, anders had ze David zeker een klap verkocht. Nu doet ze het met sarcastische opmerkingen. Als David een priester laat komen om Liz naar gene zijde te brengen door middel van een exorcisme, staat zij ironisch toe te kijken. “Maak je dat wel schoon?” vraagt ze poeslief aan David, terwijl de geestelijke met wijwater aan het smijten is.

Komt het uiteindelijk allemaal goed tussen de twee? Wie de ijzeren wetten van het romkomgenre een beetje kent weet hier al het antwoord op. Maar zelfs met de uitvoering hiervan weet ‘Just like heaven’ nog te verbazen, net zoals het de hele film door buiten de platgetreden paden van de filmclichés weet te blijven. En dat maakt het een hemelse en geestige film.