TrosKompas

mooi.jpg

Stellet light (2008)

De Mexicaanse regisseur Carlos Reygadas maakte eerder de opvallende films 'Japón' en 'Batalla en el cielo'. Met zijn nieuwe film 'Stellet licht' bevestigt hij zijn naam als eigenzinnig en onafhankelijk filmmaker.

Johan (Cornelio Wall) is de man van Esther (Miriam Toews) en de vader van hun zes kinderen. Het hechte gezin lijdt een eenvoudig leven in de mennonietengemeenschap in Noord-Mexico. De gezinsleden baden samen in een beekje en wassen met liefde elkaars haar. De conventies van het traditionele familieleven worden echter doorbroken door het feit dat Johan een minnares heeft. Hij houdt nog steeds veel van zijn vrouw Esther, maar is ervan overtuigd geraakt dat deze Marianne (Maria Pankratz) zijn grote liefde is. Johan is een man van weinig woorden, maar geen stiekemerd. De vrouwen weten van elkaars bestaan en ook met vriend Zacarias en met zijn vader bespreekt Johan het dilemma waar hij voor staat. Hetzelfde geloof dat deze driehoeksverhouding verbiedt, dient ook tot steun in deze morele en emotionele kwestie. Johan en de beide vrouwen lijden zichtbaar onder de ontstane situatie, maar niemand vindt de kracht een oplossing te forceren. Is het dan God zelf die de impasse doorbreekt...?

Wonderschoon
De mennonieten in Mexico vormen, net als de amish in de VS, een gesloten geloofsgemeenschap. De eeuwen geleden uit Nederland en Duitsland geëmigreerde protestanten houden in de Nieuwe Wereld zoveel mogelijk vast aan hun eeuwenoude tradities, technieken en taal. Regisseur Reygadas werd al in zijn jeugd geconfronteerd met de lange, blonde protestanten, die in het katholieke Mexico natuurlijk flink opvielen. Hij koos deze gemeenschap als achtergrond voor zijn liefdesverhaal en maakte ook gebruik van mennonieten voor de vertolking van de rollen. Omdat tv en film bij deze mensen onbekend was, kostte het Reygadas een vol jaar om hun vertrouwen te winnen en medewerking te krijgen. Het resultaat is een ingetogen verhaal, dat zich langzaam en subtiel voltrekt. Reygadas gebruikt lange shots - de openingsscène is een zes minuten durende zonsopkomst - natuurlijk licht en weinig dialoog. 'Stellet licht' - oud-Nederlands voor 'stil licht' - is hiermee geen film voor iedereen. Liefhebbers met wat geduld worden echter beloond met een wonderschoon einde.