TrosKompas

shes.jpg

She's the man (2006)

'She's the man' is een luchtige tienerkomedie. Maar hebben wij genoeg lucht om de plot er in één ademteug uit te persen? Duke is verliefd op Olivia, die op haar beurt gek is op Sebastian, die eigenlijk Viola is en die jaloers is op Olivia omdat deze met Duke gaat om Sebastian jaloers te maken terwijl Viola verliefd is op Duke - maar die denkt dat zij een man is...

Tekst: Jeroen Keijzer

De grote passie van Viola (Amanda Bynes) is voetbal. Maar de highschool waar ze op zit weigert nog langer geld te pompen in het vrouwenteam, en meespelen in het herenteam mag niet. Vastbesloten om te laten zien dat meisjes even goed kunnen voetballen als jongens, besluit Viola zich in een bizarre bocht te wringen. Ze vermomt zich als haar tweelingbroer Sebastian, gaat naar diens school en speelt voetbal in dat schoolteam. Uiteindelijk hoopt ze op een wedstrijd tegen het team van haar oude school, om zo haar gelijk te bewijzen.
Maar de zaken worden gecompliceerder als 'Sebastian' verliefd wordt op kamergenoot Duke (Channing Tatum). Die wil graag dat Sebastian hem helpt om de aandacht te trekken van Olivia (Laura Ramsey), het meisje van Duke's dromen. Maar ja, Oliva is verliefd op 'Sebastian'...

Shakespeare-verwijzingen

'She's the man' is volgens de makers gebaseerd op 'Twelfth night' van William Shakespeare. De film bevat inderdaad summiere verwijzingen. De namen Viola, Duke en Olivia zitten ook in het stuk van Shakespeare. En 'Illyra' is in de film de naam van Sebastiaans school en in het stuk de naam van het land. Toch zijn die verwijzingen te mager om de 'Shakespeare'-connnectie te rechtvaardigen. Het basisidee 'vrouw verkleedt zich als man' had iedereen kunnen verzinnen. Wij denken dat de filmmakers 'She's the man' naar een hoger plan willen tillen door de naam van Shakespeare te gebruiken. De legendarische schrijver wordt nog wel een keer geciteerd: "Be not afraid of greatness: some are born great, some achieve greatness and some have greatness thrust upon them." Maar die zin is een flinke dissonant in de film, waarin verder 'normaal' wordt gesproken. De jongen die hem uitspreekt lijkt zelf niet te weten wat hij nu eigenlijk zegt, en degene tegen wie hij het zegt staart hem ook ietwat ongelovig aan.

Prima tienerkomedie

Vergeet gewoon de hele Shakespeare-link. De film heeft trouwens helemaal geen middeleeuwse kruiwagen nodig, want 'She's the man' is in zijn eigen recht een heel behoorlijke highschoolkomedie. De film neemt zichzelf nooit te serieus, waardoor de kijker makkelijk over een paar zeer onlogische zaken heen kan stappen. Want is Amanda Byrnes overtuigend als jongen? Geen moment. Ze heeft dan wel een korte pruik op en aanplakbakkebaarden, maar haar stem, uiterlijk en gedrag blijven vrouwelijk. Maar ja, kijk naar Clark Kent en zijn alter ego Superman. Het enige uiterlijke verschil is dat Clark Kent een bril opheeft, maar toch ziet niemand dat hij de man van staal is.

Amanda Bynes is geweldig!

De grote troef van 'She's the man' is Amanda Bynes (in Nederland nog onbekend, in de VS populair door de komedieserie 'What I like about you'), die haar (dubbel)rol met aanstekelijk enthousiasme neerzet. Ze gooit zich helemaal in de stoomcursus 'Hoe word ik een man': overdreven breed lopen, zware stem, en typische testosteron-oneliners ('Be a man, suck it up and rub some dirt in it!'). Maar natuurlijk vergist ze zich zeer regelmatig, waardoor er hilarische situaties ontstaan waaruit ze zich ternauwernood weet te redden. Want wat te doen als er tampons uit je tas vallen? Glashard beweren dat je die gebruikt om bloedneuzen te stelpen (en later zie je uiteraard de stoerste mannen met een tampon in hun neus).

Brandend kruis

Ook leuk is de scène waarin 'Sebastian' keihard een voetbal in zijn kruis krijgt. Zij/hij wil gewoon doorspelen, tot de pijnlijke blikken van de medespelers haar eraan herinneren dat mannen nét iets gevoeliger zijn op die plek. "Oei, dat brandt!" roept ze, totaal niet overtuigend. Want dames, het brandt niet, het doet gewoon allejezus veel pijn. Maar goed, that's a guys thing, zullen we maar zeggen... Bynes steekt met kop en schouders boven haar tegenspelers uit. Ze spelen wel aardig, maar niet meer dan dat. Dieptepunt is Vinnnie Jones, die de voetbalcoach neerzet. De 'acteur' speelt werkelijk steeds dezelfde rol; de Engelse bullebak met een grote bek. En dat gaat heel erg vervelen.

Waarom voetbal?

Over voetbal gesproken: Wat zou de reden zijn dat de filmmakers voor deze sport hebben gekozen als Viola's passie? Is het om de Europese markt te veroveren? Want voetbal leeft in Amerika net zo weinig als American football hier in Nederland. Het wordt ook al heel snel duidelijk dat de regisseur er de ballen verstand heeft. Want wij hebben nog nooit een voetbalwedstrijd gezien met cheerleaders, of waar de trainer zomaar om een time-out kan vragen. Maar goed, de tienermeisjes waar 'She's the man' zich op richt, weten dat waarschijnlijk ook niet. En voor de mensen die het wel weten: gewoon verstand op nul en genieten van deze vrolijke flauwekul.