TrosKompas

ijsbeer-eiland.jpeg.jpg

De kleine ijsbeer: Het geheimzinnige eiland (2006)

'Het geheimzinnige eiland' is een nieuwe film van Lars, de beroemdste ijsbeer ter wereld. Hij reist ditmaal af naar de Galápagoseilanden in een zeer fraai getekend avontuur.Ondanks zijn achternaam beweert de Nederlandse tekenaar Hans de Beer dat het volstrekt toeval is dat hij een ijsbeer bedacht als hoofdpersoon voor zijn fraaie prentenboeken. "Het basisidee was om iemand uit zijn natuurlijke omgeving te halen. Met een ijsbeer die naar de tropen reist, ben ik daar wel in geslaagd."

Pinguïn ver van huis
De pinguïn Caruso voelt zich op de Noordpool eenzaam, omdat hij er de enige pinguïn is. Bij gebrek aan soortgenoten zingt hij treurige liedjes. Daar ergeren drie gemene ijsberen zich aan en die verschepen Caruso naar het warme zuiden. Daar is Caruso nog ongelukkiger. Zijn vriendjes, Lars de kleine ijsbeer en Robbie de zeehond, missen Caruso en gaan hem achterna. Het drietal raakt dan verzeild op de Galápagos-eilanden. Daar bevrijden ze een enorme prehistorische vis en redden ze schattige schildpadjes van een uitbarstende vulkaan.

Olieverfkwaliteit
Deze tweede 'Kleine ijsbeer'-film is echt één verhaal, terwijl de vorige uit drie losse verhalen bestond. Er zit ook meer vaart in, maar het best zijn de fraaie achtergronden, van een soort olieverfachtige kwaliteit. Prachtig om te zien!