TrosKompas

terminator3.jpg

Terminator 3: Rise of the machines (2003)

“I’ll be back!” zei Arnold Schwarzenegger in de laatste ‘Terminator’ film uit 1991. En inderdaad, twaalf jaar na dato kruipt de Oostenrijkse eik in ‘T3: rise of the machines’ weer in de kunstmatige huid van het personage dat hem wereldfaam bracht.

Weten we het nog? In 1984 maakten we voor het eerst kennis met ‘The terminator’ (Schwarzenegger), een meedogenloze robot die uit de toekomst was gestuurd om Sarah Connor te vermoorden. Haar ongeboren kind was namelijk John Connor, de toekomstige leider van het verzet tegen de machines. De aanval werd afgeslagen, maar in ‘Terminator 2: judgement day’ stuurden de machines een geavanceerdere robot. Een nieuwe ‘oude’ Terminator kwam echter ook weer terug, dit keer geprogrammeerd door het verzet om de 13-jarige John Connor te beschermen. Dat lukte, en zo belanden we bij ‘T3’.

John Connor (Nick Stahl) is inmiddels 22 jaar geworden. Hij leidt een zwervend bestaan, zonder telefoon, creditcard of sofi-nummer. John is namelijk doodsbang dat er weer een moordmachine naar hem op zoek is. En inderdaad… Uit de toekomst verschijnt de T-X, oftewel de Terminatrix (Kristanna Loken). Deze supergeavanceerde robot komt met een interessant extraatje: ze kan alle andere apparatuur haar wil opleggen. Dit varieert van het lamleggen van computers en telefoons tot het besturen van auto’s en megatrucks op afstand.

De Terminatrix ontdekt John in een dierenartspraktijk, waar hij ’s nachts naar binnen is geslopen om pillen te jatten. Toevallig is ook Kate Brewster (Claire Danes), de eigenaresse van de praktijk, aanwezig. Zij werd opgeroepen voor een spoedgeval. Maar in plaats van een kat met nierstenen krijgt ze met een heel ander spoedgeval te maken: na eerst inbreker John op heterdaad betrapt te hebben, ziet de verbijsterde Kate hoe de T-X naar binnen komt stormen, het kantoor in puin schiet en vervolgens een laserkanon op Kate en John richt.

Gelukkig hebben we de oude Terminator (Arnold Schwarzenegger) nog, die wederom door het verzet naar onze tijd is gestuurd om John te beschermen. Op het nippertje weet hij de executie van Kate en John te verhinderen, maar het kost de zwaar verouderde Terminator grote moeite zich staande te houden tegenover de hypermoderne Terminatrix. Toch weet het drietal te ontsnappen, met de T-X dicht op hun hielen.
Terwijl ze vluchten, praat de Terminator de verbouwereerde John en Kate even bij: het duo gaat in de toekomst niet alleen trouwen, maar ook samen de rebellen aanvoeren. En nu moeten ze in rap tempo Kate’s vader Robert (David Andrews) zien te stoppen. Hij is namelijk een hoge pief bij de Amerikaanse defensie, belast met het maken van het hypermoderne computernetwerk Skynet. Dit programma zorgt ervoor dat machines de macht overnemen en de mensheid wordt uitgeroeid. En over drie uur wordt Skynet operationeel…

In een race tegen de klok spoedt de Terminator zich samen met het toekomstige bruidspaar naar Kate’s vader (bellen heeft geen zin, want de T-X heeft het telefoonverkeer lamgelegd). Zullen ze hem bereiken voordat hij op ‘Enter’ drukt? Of zal de hypermoderne Terminatrix het drietal te pakken krijgen?

De sterren stonden ongunstig voor dit derde deel uit de ‘Terminator’-saga. Geestelijk vader James Cameron, die de eerste twee films schreef en regisseerde deed niet mee, evenals Linda Hamilton (Sarah Connor in de vorige delen) en Edward Furlong (John Connor in deel twee). En Arnold Schwarzeneggers naam stond de afgelopen jaren niet meer garant voor kassuccessen, getuige de reeks flops die hij heeft gemaakt (‘End of days’, ‘The sixth day’, ‘Collateral damage’ etc). En het verhaal van ‘T3’ leek van gemakzucht aan elkaar te hangen, omdat de opzet (oude Terminator moet het tegen nieuwe Terminator opnemen om John Connor te beschermen) identiek is aan die van ‘Terminator 2: judgement day’.

Ondanks al deze slechte voortekens kan de ‘Terminator’-fan opgelucht ademhalen. Het verhaal lijkt wel op die van zijn voorganger, maar is door een paar mooie plotwendingen nergens voorspelbaar. Verder heeft de film alle vertrouwde ‘Terminator’-elementen, met op de eerste plaats natuurlijk de explosieve actie. Hoogtepunt is een achtervolgingsscène, waarbij de Terminatrix zoveel mogelijk voertuigen als dodelijke projectielen op onze helden afstuurt. Arnie en co. moeten politieauto’s, brandweerwagens en zelfs een reusachtige kraanwagen zien te ontwijken. Deze scène is zo spectaculair door regisseur Jonathan Mostow (‘U-571’) in beeld gebracht, dat je mond ervan openvalt.

Er zitten humoristische scènes in (zo zien we de Terminator even met een fleurige, Elton John-achtige zonnebril rondlopen voordat hij de beroemde zwarte bril op zijn neus zet) maar de film wordt gelukkig nooit een parodie op zichzelf. Net als in zijn voorgangers hangt ook in ‘T3’ een beklemmende, gespannen sfeer. Het is onbehaaglijk om te zien hoe de moordmachine T-X, vermomd als mooie meid, voor niets stopt om haar doel te bereiken. Alles en iedereen die op haar weg komt wordt met een expressieloos gezicht uit de weg geruimd. Complimenten aan Kristanna Loken, wiens huiveringwekkend kille Terminatrix even mooi als meedogenloos is.

Maar de film draait natuurlijk om Arnold Schwarzenegger. Heeft hij op 55 (!) jarige leeftijd nog het fysiek en het charisma om zijn populairste rol te spelen? Het antwoord is een volmondig ja. Moeiteloos vult hij het scherm, en zijn torso is nog net zo gespierd en imposant als in 1991. Zelfs in zijn gezicht lijkt hij nauwelijks ouder te zijn geworden sinds ‘Terminator 2: judgement day’. Hij speelt zijn rol met de juiste balans tussen serieus en humoristisch, zonder ooit karikaturaal te worden. De fans kunnen dus gerust zijn: ‘T3: Rise of the machines’ is een ijzersterke sciencefictionfilm geworden, die naadloos aansluit bij zijn voorgangers.