TrosKompas

hui.jpg

Hollow man (2000)

Met ’Hollow man’ is iets paradoxaals aan de hand. De hele film draait om een onzichtbare man. Tegelijkertijd worden alle trucs uit de kast gehaald om de man juist zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld met een masker, water en infrarood camera’s en zo zijn er nog een aantal oplossingen die we niet zullen verklappen. Zo loopt de onzichtbare man dus het eerste deel van de film vooral veel zichtbaar te wezen. Daar hebben we geen onzichtbare man voor nodig!

[tk]
Geniale wetenschapper
Sebastian Caine (Kevin Bacon) is een geniale wetenschapper, en dat weet hij maar al te goed. Hij stort zich helemaal op het project van onzichtbaarheid en neemt daarbij onverantwoorde risico’s. Er wordt niet uitgelegd hoe, maar hij en zijn team hebben al een flink aantal proefdieren onzichtbaar gemaakt. Wat wel erg lastig blijkt, is het weer zichtbaar maken van de dieren. Hoewel lastig... Sebastian verandert op een computer wat DNA-ketens en kijk, daar zijn ze weer.
Heel mooi is de scène waarin een gorilla weer zichtbaar wordt. Heel langzaam, haarvat voor haarvat en ader voor ader wordt het enorme beest weer opgebouwd.

[tk]
Bloederige achtervolging
Vervolgens besluit Sebastian zelf onzichtbaar te worden. Maar het weer zichtbaar maken mislukt en na een paar dagen heeft de wetenschapper genoeg van de grapjes die hij met onzichtbaar zijn kan uithalen. Hij wordt gewelddadig en gaat op jacht naar zijn collega’s. Het laatste deel van de film is een achtervolging door de gangen van het laboratorium die veel doet denken aan ‘Alien’. Erg spannend en bloederig, maar misschien wel een beetje gewoontjes. Daarom maar 3 sterren voor deze film, die in het begin zeker 4 sterrren waard was.