TrosKompas

image6380_2f49afdd-110b-4d4d-9bde-633fc4683dcd.jpg

The fall guy (2024)

Colt Seavers (Ryan Gosling, l.o.) is de stuntman voor Tom Ryder (Tyler Aaron-Johnson). Als deze Hollywoodster plots spoorloos verdwijnt, vraagt regisseur Jody Morero (Emily Blunt) of Colt hem wil gaan zoeken. Colt heeft een oogje op Jody en zegt daarom ja. De zoektocht verandert echter in een gevaarlijk en actievol avontuur, waarbij Colt al zijn stunttalent moet aanspreken.

Barbie
Ryan Gosling zet met Colt net zo’n sullige goedzak neer als zijn Ken uit ‘Barbie’. Colt is dus niet een origineel personage, maar je gaat er als kijker weer helemaal in mee. Dat komt doordat Gosling zó’n aardige en sympathieke uitstraling heeft, dat je als kijker graag wilt dat hij slaagt.

Adembenemend
‘The fall guy’ – gebaseerd op de gelijknamige tv-serie van begin jaren tachtig – is geregisseerd door David Leitch, die zijn carrière begon als stuntman. Zijn liefde voor dat vak proef je door de hele film heen. Hij zet de stuntmannen neer als de ware helden van Hollywood, die het gevaarlijke werk doen voor arrogante sterren als Tom Ryder, heerlijk over the top gespeeld door Aaron Taylor-Johnson. Met een stuntman als regisseur die een film over stuntmannen maakt, verwacht je het neusje van de zalm qua actie. En dat stelt niet teleur: de film zit tjokvol adembenemende crashes, buitelingen en valpartijen. En alle stunts zijn ‘echt’, niet uit een computer getoverd.

Onlogisch
Met de actie zit het wel snor, net als met de prima hoofdrolspeler. Alleen neemt Colt naarmate de film vordert steeds meer onlogische beslissingen… Toch iets te veel klappen tegen zijn hoofd gekregen? Maar als heerlijke ode aan het stuntvak is ‘The fall guy’ prima geslaagd.