TrosKompas

Scherm_afbeelding_2024-02-27_om_11.28.02.png

The promised land (2024)

De berooide ex-militair Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen) stelt zich in 1755 ten doel een stuk onherbergzame heide op het Deense schiereiland Jutland vruchtbaar te maken en er een landbouwkolonie te stichten. Kahlen weet door keihard werken progressie te boeken, maar er komt een geduchte tegenstander op zijn pad: de sadistische land­eigenaar Frederik De Schinkel (Simon Bennebjerg) beweert dat de grond hem toebehoort en gaat over lijken om de nieuwkomer weg te pesten.

Exportproduct
Acteur Mads Mikkelsen is een van de belangrijkste Deense export­producten. In de vele (inter)nationale films waarin hij schittert, levert de 58-jarige consequent topwerk af. Dat is in ‘The promised land’ niet anders. Mede dankzij zijn karakteristieke, verweerde kop is Mikkelsen een geloofwaardig in zijn rol als koppige door­zetter. We zien Kahlen, gegeseld door gure wind en regen, de ene keer de heide omploegen en de andere keer zwijgzaam in zijn spartaanse onderkomen een karige maaltijd verorberen. Kahlen zegt sowieso niet veel, maar in zijn ogen is alles te zien: zijn vastberadenheid om de monsterklus te klaren, zijn romantische gevoelens voor zijn huishoudster Ann Barbara (Amanda Collin) en zijn haat voor De Schinkel.

Ongelijke strijd
‘The promised land’ zet de ongelijke strijd tussen de gewone man en de adel neer. Die adel bestaat uit blaaskaken die vooral feesten aflopen en elkaar de hand boven het hoofd houden. Als tijdverdrijf mogen ze graag de bedienden, arbeiders en burgerij kleineren en commanderen. Met hun privileges lijken ze overal nog mee weg te komen ook, tot ze de schijnbaar onwrikbare Kahlen voor zich krijgen.