TrosKompas

8drive3m_klein_.jpg

Drive-away dolls (2024)

In ‘Drive-away dolls’ gaan twee vriendinnen op een roadtrip in een huurauto. Aangezien criminelen azen op een kostbaar kleinood dat is verstopt in de wagen krijgen ze meer avontuur dan ze hadden verwacht.

Jamie (Margaret Qualley, m.) heeft het uitgemaakt met haar partner. Ter afleiding rijdt ze mee met haar beste vriendin Marian (Geraldine Viswanathan, l.), die een huurauto naar de andere kant van het land moet brengen. Feestbeest Jamie wil overal tussenstops maken bij cafés en clubs, terwijl de stijve Marian het liefst in een rechte lijn naar de eindbestemming rijdt. De meiden weten niet dat er in de achterbak een koffertje ligt met waardevolle inhoud en al snel worden ze gevolgd door een criminele bende.

Soloprojecten
De broertjes Ethan en Joel Coen zijn het regieduo achter gelauwerde films als ‘Fargo’, ‘The big Lebowski’ en ‘No country for old men’. Soms gaan ze solo: Joel kwam in 2021 met ‘The tragedy of Macbeth’: een stemmig Shakespeare-drama in zwart- wit gefilmd. Ethan gaat hier een heel andere kant op. ‘Drive-away dolls’ is naar eigen zeggen een ode aan de goedkoop gemaakte exploitatiefilms uit de jaren zeventig. En inderdaad zit de film vol actie, seks en geweld. Maar alles is met een knipoog gedaan, zodat het nooit te heftig wordt.

Typische bijfiguren
Er zitten heel leuke personages in de film, al zijn dat helaas niet Jamie en Marian. Die blijven opvallend eendimensionaal en hebben weinig chemie met elkaar. Gelukkig zijn er een paar heerlijk gortdroge, een tikje bizarre en typische Coen-bijfiguren. Zo genoten wij van Colman Domingo als de stijlvolle bendeleider, Bill Camp als de onverstoorbare auto-verhuurder en Beanie Feldstein als Jamie’s rancuneuze ex.