TrosKompas

1_jpg_sd-high_copyright-2023-searchlight-pictures.jpg

Next goal wins (2024)

Dit is een waargebeurde feelgood-sportkomedie, over een ontslagen coach die in Amerikaans-Samoa het slechtste voetbalteam ter wereld moet gaan trainen.

Nieuw-Zeelandse filmmaker Taika Waititi (‘Jojo Rabbit’, ‘Thor: Ragnarok’) is deels van Maori afkomst. Vanwege zijn gedeelde Polynesische identiteit was hij direct gegrepen door het ongelooflijke verhaal van het nationale voetbalteam van Amerikaans-Samoa. Dat team verloor in 2001 met recordcijfers (31-0) van Australië en stond sindsdien jarenlang op de laatste plaats van de FIFA- wereldranglijst. In 2014 werd hier al de documentaire ‘Next goal wins’ over gemaakt, een titel die Waititi nu hergebruikt om het verhaal met humor na te vertellen. Waititi stelt de Amerikaans-Nederlandse coach Thomas Rongen (Michael Fassbender) centraal, die na flink wat tegenslag vanuit Amerika naar Polynesië wordt gestuurd om dit beroerde team voor te bereiden op de WK-kwalificaties.

Onmogelijke opgave
Rongen treft bij aankomst een chaos aan. Voorzitter Tavita (Oscar Kightley) van de nationale voetbalbond is een sympathieke en hardwerkende man, maar heeft geen talent voor het managen van zo’n team. De voormalige coach Ace (David Fane) wordt nu Rongens assistent-coach. Een deel van de spelers is spoorloos, ongemotiveerd of druk met andere bezigheden. Sterspeler Jaiyah (Kaimana) zit notabene midden in een procedure voor geslachtsverandering. Kortom, een onmogelijke opgave, waar Rongen met tegenzin aan begint. En dan is er nog zijn ex-vrouw Gail (Elisabeth Moss) die niet uit z’n hoofd gaat. De film bevat cultuur clashes, familieleed, compassie en liefde en vooral veel humor. En natuurlijk ook nog wat voetbal. Een aangename, vrolijke mix van diverse elementen, die achteraf wel de vraag oproept of de focus telkens op de juiste elementen ligt. Tip: Blijf zitten tot na de aftiteling!