TrosKompas

01bios_klein-.jpg

One life (2024)

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal, vertelt ‘One life’ over een Britse aandelenhandelaar die aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog honderden kinderen uit handen van de nazi’s wist te houden.

"Het is nooit genoeg”, verzucht de hoogbejaarde Nicholas Winton. Hij kijkt terug op zijn leven en specifiek op zijn tijd als jongeman toen hij als aandelenhandelaar in Londen werkte, maar ook visa, geld, treinvervoer en gastgezinnen regelde voor veelal Joodse kinderen die vanuit Praag en via Nederland naar Engeland vluchtten. Het verhaal wordt in twee tijdslijnen verteld. In de jaren voor WO II ziet Nicholas (dan gespeeld door Johnny Flynn; Helena Bonham Carter speelt Babi, zijn moeder) bij een bezoek aan Praag de ellendige omstandigheden waarin de uit Duitsland gevluchte gezinnen leven, in tochtige barakken met weinig voedsel en een koude winter in aantocht. Hij doet wat hij kan in de Tsjecho-Slowaakse hoofdstad, En ook als hij door zijn baas wordt teruggeroepen, omdat het ‘genoeg is met die weldoenerij’ gaat Winton vanuit Londen door met de organisatie van de kindertransporten.

Emotionele finale
In de tweede tijdslijn, die zo’n halve eeuw later speelt, neemt tweevoudig Oscarwinnaar Anthony Hopkins de rol op zich van de kinderredder. Hij bladert door zijn aantekeningen, bekijkt zwart-witfoto’s en vraagt zich af wat er van de kinderen is geworden en of hij niet meer had kunnen doen. Hij biedt zijn archief aan bij een krant in de hoop dat er een artikel over wordt geschreven, maar daar zien ze er niets in. Een tv-programma hapt iets later wel toe en dat zorgt voor een heerlijk emotionele finale waarbij menige traan zal vloeien.