TrosKompas

Scherm_afbeelding_2023-12-05_om_13.19.32.png

Maestro (2023)

Bradley Cooper regisseert én speelt de hoofdrol in ‘Maestro’, een biografische film over het leven van de beroemde componist en dirigent Leonard Bernstein.

Wie was Bernstein?
De in 1918 geboren Leonard ‘Lenny’ Bernstein staat bekend als de eerste Amerikaanse componist en dirigent die op gelijke hoogte stond met zijn Europese collega’s. Van zijn hand komt de beroemde musical ‘West Side story’ en hij was dirigent en artistiek leider van de New York Philharmonic, waarmee hij alle symfonieën van Gustav Mahler opnam. Buiten Amerika dirigeerde hij regelmatig de Wiener Philharmoniker en ‘ons’ Koninklijk Concertgebouw-orkest. Ook dirigeerde hij de Negende Symfonie van Beethoven na de val van de Berlijnse Muur in 1989. Een jaar later overleed Leonard Bernstein op 72-jarige leeftijd.

Trivia
• Steven Spieberg zou eigenlijk regisseren. Maar toen hij een ruwe versie van ‘A star is born’ (2018) zag, het regiedebuut van acteur Bradley Cooper, liep hij naar hem toe en zei: “Jij maakt ‘Maestro’”.
• De makers van ‘Maestro’ kregen van de rechthebbenden toestemming om Bernsteins muziek te gebruiken. Die van ‘The American’, een andere film over het leven van Bernstein met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol, kregen geen toestemming en de film stierf een stille dood.
• Er was ophef over de prothetische neus die Bradley Cooper droeg om meer op Bernstein te lijken: die zou te groot zijn en een Joods stereotype bevestigen. De kinderen van Bernstein, Alexander, Jamie en Nina, vonden de kritiek onzin en werden gesteund door de Anti-Defamation League (ADL), de Amerikaanse organisatie tegen antisemitisme.