TrosKompas

Scherm_afbeelding_2023-11-20_om_16.01.30.png

Coup de chance (2023)

‘Coup de chance’ is de vijftigste film van Woody Allen. Het is een geslaagd liefdesdrama met een leuke ontknoping, maar tegelijkertijd ook een film die een beetje ouderwets voelt en tientallen jaren geleden gemaakt had kunnen zijn.

Woody Allen (87) vertelde in een interview dat dit zijn laatste project kan zijn. De Amerikaanse regisseur maakt al films sinds 1966 en – een beetje afhankelijk van hoe je telt – zit nu op vijftig stuks. Vroeger kwamen de grootste sterren voor zijn films opdraven, maar sinds Allen is beschuldigd van seksueel misbruik staan ze niet meer in de rij. De cast van ‘Coup de chance’ is volledig Frans en het verhaal speelt zich grotendeels in Parijs af, met wat uitstapjes naar het platteland. Centraal staat Fanny (Lou de Laâge), een medewerkster van een veilinghuis die getrouwd is met de rijke Jean (Melvil Poupaud). Hun huwelijk lijkt gelukkig tot Fanny haar oude schoolvriend Alain (Niels Schneider) ontmoet. Bij hem kan ze echt zichzelf zijn en daardoor beseft ze steeds meer dat ze zich niet thuis voelt bij haar snobistische man en zijn vervelende vrienden.

Toevalstreffer
Vrij vertaald betekent ‘Coup de chance’ toevalstreffer. Dit is een zeer geslaagde titel, want hij verwijst naar de ontmoeting tussen Fanny en Alain die heel toevallig is. Er zijn meer verwijzingen naar geluk en toeval en aan het eind van de film is er nog een bijzondere speling van het lot. De liefde tussen dit tweetal komt overtuigend en bruisend over, maar alles rondom die centrale romance (zoals een jaloerse echtgenoot en saaie feestjes) doet ouderwets aan en is een beetje flauw. Het scenario is voorspelbaar en hier en daar zelfs wat gekunsteld, waardoor ‘Coup de chance’ voelt als een film die je al een paar keer eerder hebt gezien en die toen ook al geen indruk maakte. Gelukkig zorgt het onverwachte en goed gevonden einde dat de kijker toch met een tevreden gevoel de bioscoopzaal verlaat.