TrosKompas

01bab24969aef2a3a5c26977adb67478.jpeg

Reality (2023)

De film ‘Reality’ vertelt het waargebeurde verhaal van een jonge Amerikaanse vrouw, die als vertaler bij de inlichtingendiensten werkt en wordt verdacht van het lekken van informatie.

De film ‘Reality’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De historische context: in 2016 werd Donald Trump verkozen tot president van de Verenigde Staten, in 2017 werd bekend dat de Russen zich met die verkiezingen hadden bemoeid. En halverwege dat jaar werd een 25-jarige Amerikaanse vrouw aangehouden: ze zou die geheime informatie hebben gelekt. Ze werd ter plekke ondervraagd. Theatermaakster Tina Satter gebruikte dit verhoor van de jonge luchtmachtveteraan Reality Winner voor haar toneelstuk ‘Is this a room’, dat ze uiteindelijk tot deze film bewerkte. De dialogen in de film komen letterlijk uit de uitgeschreven tekst van de opnamen van het verhoor op 3 juni 2017. Toegevoegde flashbacks verbeelden de ware toedracht. Reality Winner wordt fantastisch gespeeld door actrice Sydney Sweeney (‘The White Lotus’).

Fascinerend inkijkje
Als Reality op die dag in juni thuiskomt, ziet ze twee mannen bij haar oprit staan. Het zijn speciaal agenten Garrick (Josh Hamilton) en Taylor (Marchánt Davis). Met name Garrick voert het woord. Hij stelt voor om binnen op een rustige plek te praten, terwijl andere agenten een huiszoeking uitvoeren. Reality, die vertaler Farsi, Pasjtoe en andere Afghaanse talen is, toont zich vooral bezorgd om de rust van haar huisdieren. Gaandeweg het gesprek vraagt Garrick zeer gedetailleerd naar haar werk op het kantoor van de inlichtingendienst NSA. Heeft ze documenten gelekt naar de pers? Het is een bizar toeval dat bij deze waarheidsgetrouwe verfilming van een waargebeurd verhaal de hoofdpersoon in kwestie Reality heet. Het is in elk geval een meeslepende film, die een fascinerend inkijkje geeft in veiligheidszaken, zeer overtuigend geacteerd door de drie hoofdrolspelers..