TrosKompas

Les-Cyclades_st_6_jpg_sd-high.jpg

Les cyclades (2023)

Twee jeugdvriendinnen vinden elkaar na vele jaren weer terug. Ze besluiten spontaan samen naar hun Griekse droomeiland van vroeger te gaan. Gaat dat daar wel helemaal goed?

Actrice Laure Calamy (l.) is in Frankrijk het stadium van rijzende ster al ruim voorbij, sinds haar geweldige rol als Noémie in de serie ‘Dix pour cent’. Sindsdien had ze hoofdrollen in o.a. ‘Antoinette dans les Cévennes’ en heel recent in ‘Annie Colère’. Haar aanstekelijke lach maakt haar zeer geschikt voor humoristische en licht- voetige rollen, zoals ook in deze zomerse feelgoodfilm. Calamy speelt hier de uitbundige Magalie, die na dertig jaar weer in contact komt met haar vroegere schoolvriendin Blandine (de bij ons minder bekende Olivia Côte, m.). De onlangs gescheiden Blandine heeft het zwaar nu haar zoon het huis uitgaat en Magalie stelt direct voor dan gezellig samen naar het Griekse eiland Amorgos te gaan, waar ze vroeger van droomden. Maar hoe goed kennen ze elkaar nu eigenlijk?

Oud zeer
Uiteraard verloopt de reis niet zoals gepland. De stijve Blandine raakt meteen ge- strest, terwijl losbol Magalie alle obstakels weglacht en er het beste van maakt. Het lijkt beter te gaan wanneer ze Magalie’s vriendin Bijou (Kristin Scott Thomas, r.) tegenkomen, maar dan lopen de spanningen toch op en komen er onaangename waar- heden en oud zeer naar boven. Beide hoofdrolspeelsters speelden eerder samen in ‘Dix pour cent’, waarvan filmmaker Marc Fitoussi ook enkele afleveringen regisseer- de. ‘Les Cyclades’ is luchtig, kent een lach en een traan, bevat romantische momenten en wat ruzie en de bijbehorende toenadering. Wat dat betreft is er weinig verrassends of opmerkelijks te zien. Ook de gulle lach en de strip- scène van Calamy zijn niet nieuw. Gelukkig houd je hier als kijker wel een fijn gevoel aan over. Voor eventjes.