TrosKompas

1ben.jpg

Hypnotic (2023)

Een agent die treurt om zijn verdwenen dochtertje onderzoekt een wonderlijke bankoverval en stuit daarbij op onverwachte zaken. ‘Hypnotic’ is een spannende, vermakelijke en vlotte film, al had er waarschijnlijk meer in gezeten.

Agent Danny Rourke (Ben Affleck) is in een moment van onoplettendheid zijn dochter uit het oog verloren. Ze is spoorloos verdwenen en na een lange periode van tevergeefs zoeken en therapie om het verdriet te verwerken, hervat hij zijn werk. Op de eerste dag maakt hij meteen iets vreemds mee. Vanuit een observatiebus be- kijkt Danny een bankoverval waarbij een hypnotiseur (William Fichtner) mensen opdrachten geeft. Als Danny ingrijpt en het gebouw onder- zoekt, ontdekt hij in een kluisje een foto van zijn dochter met de mysterieuze tekst: ‘Find Lev Dellrayne’. Wat is er aan de hand?

Raadselen
‘Hypnotic’ start in een hoog tempo en met genoeg raad- selen om je in onder te dom- pelen. Wat kan de connectie zijn tussen de dochter van Rourke en de hypnotiseur? Gedurende het verhaal wor- den er meer en meer vragen opgeworpen over wat waar is en wat niet. De kijker krijgt bovendien diverse verrassingen voorgeschoteld. Dat zorgt voor een vermakelijke rol- prent die met iets meer dan anderhalf uur ook een aange- name lengte heeft. Regisseur Rodriguez (‘Spy kids’, ‘From dusk till dawn’, ‘El Mariachi’) bewijst dat een ingewikkeld verhaal ook prima in een nor- male tijdsduur valt te persen. Aan de andere kant leent ‘Hypnotic’ thema’s van be- jubelde Christopher Nolan-titels als ‘Memento’ en ‘Inception’. ‘Hypnotic’ slaagt er jammer genoeg niet in die films te evenaren. Het is geen nieuwe klassieker maar ‘Hypnotic’ blijft wel de volle speelduur boeien.