TrosKompas

Little-Richard_jpg.jpg

Little Richard: I am everything (2023)

4
Bekend van wereldhits als ‘Tutti frutti’, ‘Lucille’ en ‘Long tall Sally’ werd de zwarte Amerikaanse zanger en pianist Little Richard een van de grondleggers van de rock-’n-roll.

De naam Richard Wayne Penniman zal weinigen iets zeggen, maar zijn artiestennaam Little Richard doet vast wel een belletje rinkelen. Deze documentaire duikt in het leven van deze extravagante, invloedrijke artiest die de wereld van de rockmuziek definitief veranderde. Filmmaakster Lisa Cortés gebruikt archiefmateriaal en interviews om het belang van Little Richard voor de muziek te schetsen. Richard, geboren in 1932 in een gezin met zestien kinderen, speelde als jonge jongen al piano in de kerk. In 1951 werd hij bij een talentenjacht ontdekt, maar het succes kwam pas vanaf 1955, met wereldhits als ‘Tutti frutti’ en ‘Good golly Miss Molly’. Richard was een zwarte artiest, iets wat in de VS in die jaren lastig was, en ook nog homoseksueel, al sprak hij daar aanvankelijk niet over.

Laveren tussen seks en kerk
Na amper twee jaar van grote successen trok Richard zich om religieuze redenen terug uit de muziekscene. Hij maakte gospelplaten en werd predikant. Begin jaren zestig maakte hij een comeback en intussen werden zijn liedjes gezongen door Elvis Presley, The Rolling Stones en The Beatles. Diverse geïnterviewden in de film, onder wie Mick Jagger, Tom Jones en filmmaker John Waters, vertellen hoe ze zijn beïnvloed door Little Richard. De talloze clips van live-optredens van Little Richard onderstrepen zijn charisma op het podium. Lang is onderbelicht gebleven dat de herkomst van de rock-‘n-roll ligt bij een zwarte, homoseksuele man die make-up droeg en daarmee de weg bereidde voor mensen als Elton John en Freddie Mercury. Deze heerlijke muziekdocu is daarmee ook een emancipa- torische geschiedenisles.