TrosKompas

bookclub.jpg

Book club: the next chapter (2023)

In 2018 was ‘Book club’, over vier vriendinnen op leeftijd die samen boeken lezen en bespreken, een groot succes. Nu verschijnt deel 2: ‘Book club: The next chapter’. Weliswaar wat voorspelbaar maar de vier hoofdpersonages, die ditmaal naar Italië reizen, maken er weer een feestje van.

Vier dames op leeftijd (v.l.n.r.: Diane Keaton, Mary Steenburgen, Candice Bergen en Jane Fonda) zijn al een halve eeuw bevriend en lezen boeken om die gezamenlijk te bespreken. In het vorige deel besloeg dat boeken lezen en over de inhoud ervan kibbelen een groot deel van de film. Nu staat vooral een roadtrip door Italië centraal, met veel wijn, kunst en lekker eten. Een van hen gaat namelijk eindelijk trouwen en dat gaan de vriendinnen vieren met een reis die ze al heel lang hadden willen maken.

Belegen
De grappen zijn soms nogal belegen en gaan ook vaak over de gevorderde leeftijd van de dames. De een is bijvoorbeeld dol op een stad ‘die nog meer in verval is dan ik’, de ander zegt bij een 2.000 jaar oud beeld van een naakte vrouw: “Zo oud? Nou, dan heeft ze vast flink wat lopen verbouwen”. Verder gaat er onderweg van alles mis: van een diefstal tot een lekke band en zelfs een nachtje cel. Soms levert het wat gegrinnik op, maar echt grappig wordt het nooit. Gelukkig weten de vier actrices wel een geloofwaardig vriendinnensfeertje neer te zetten en dat – samen met de prachtige beelden van het Italiaanse landschap – zorgt toch voor een onderhoudende film. Niet zo sterk als het eerste deel, maar toch een redelijk vervolg.