TrosKompas

1belle_1.jpg

Une belle course (2023)

4
Een hoogbejaarde vrouw stapt in een taxi en tijdens de almaar langer wordende tocht door Parijs vertelt ze de chauffeur haar schokkende en aangrijpende levensverhaal.

Films die zich grotendeels in een taxi afspelen zijn er volop. Robert De Niro zette in ‘Taxi driver’ een angstaanjagende taxichauffeur neer, Samy Naceri scheurde in de vierdelige filmreeks ‘Taxi’ in volle vaart door Parijs en de Iraanse filmmaker Jafar Panahi reed rond in ‘Taxi Teheran’ om zijn filmverbod te omzeilen. De Franse komiek en acteur Dany Boon (r.) is in ‘Une belle course’ de aanvankelijk chagrijnige chauffeur Charles, die geplaagd wordt door geldzorgen en familieruzie. Met tegenzin neemt hij een rit aan om de 92-jarige Madeleine Keller (Line Renaud) van haar huis te vervoeren naar het verzorgingstehuis waar ze gaat wonen. Boon en Renaud zijn beiden afkomstig uit hetzelfde Noord-Franse plaatsje en zijn al vele jaren hechte vrienden. Die sterke band is zichtbaar in de film, tijdens de tocht door Parijs.

Feelgooddrama
De scènes in de taxi zijn grotendeels in de studio gefilmd, maar komen levensecht over. Madeleine wil onderweg nog wat plekken uit haar jonge jaren bezoeken en vertelt over haar leven. Als jonge meid (gespeeld door Alice Isaaz) was ze bij de be- vrijding van Parijs zwanger geraakt van een Amerikaanse soldaat. Haar volgende vriend Ray (Jérémie Laheurte) bleek een gewelddadige bruut te zijn. Zoals te verwachten in een feelgooddrama als dit blijft Charles bij het horen van deze verhalen niet lang chagrijnig. Er ontstaat een mooie band tussen hem en zijn passagiere. Voor een deel is deze film behoorlijk voor- spelbaar, maar toch zitten er een paar wendingen in die je niet ziet aankomen. Al met al een fraai drama met een ontroerend slot.