TrosKompas

1good.jpg

A good person (2023)

In het intieme drama ‘A good person’ moet een jonge vrouw haar ineengestorte leven weer zien op te bouwen.

De zonnige toekomst van de zorgeloze Allison (Florence Pugh, l.) wordt plotseling inktzwart als ze een auto-ongeluk veroorzaakt waar- bij haar toekomstige schoonzus en zwager om het leven komen. Fysiek komt Allison er ongehavend uit, maar emotioneel stort ze in. Uit schaamte maakt Allison het uit met haar verloof- de en verdooft ze zich met pillen en alcohol. Als ze na een jaar de moed heeft om naar een AA-meeting te gaan, zit daar toevallig ook Daniel (Morgan Freeman, r.), de vader van haar vroegere verloofde en omge- komen schoonzus. Na een aarzelend begin bouwen de twee een band op en proberen ze met het verlies om te gaan.

Interessante films
Om de zoveel jaar is een actrice helemaal hot in Hollywood: iemand die goed kan acteren, er goed uitziet en de goede filmrollen weet te kiezen. Twintig jaar geleden was dat Scarlett Johansson, tien jaar geleden Jennifer Lawrence en nu is Florence Pugh de gelukkige. De 27-jarige Britse was gedurende de afgelopen vier jaar te zien in een stroom van interessante films, variërend van kostuumdrama (‘Little women’, Oscarnominatie) tot bevreemdende horror (‘Midsommar’) en superheldenactie (‘Black Widow’).

Transformaties
Florence Pugh vormde de muze voor het scenario van ‘A good person’. Het werd geschreven door haar toenmalige vriend Zach Braff, die het intieme dra- ma ook regisseerde. Doordat het personage Allison met lief- de is gecreëerd, is het een ge- laagd karakter geworden dat een mooi palet aan transformaties mag laten zien. Van een on- bezorgd sexy feestbeest tot een verslaafd emotioneel wrak, en vervolgens de moeizame tocht uit die diepe put. Een rol waarin Pugh haar tanden kan zetten en waarin ze prima overtuigt. Samen met de altijd solide Morgan Freeman vormt ze het kloppend hart van 'A good person'.