TrosKompas

The whale (2023)

4
Brendan Fraser, bekend uit de films in de reeks ‘The mummy’, beleeft na enkele mindere jaren een opvallende comeback in het drama ‘The whale’, als een man die zijn huis niet meer uitkomt. Fraser is genomineerd voor een Oscar!

Precies dertig jaar geleden verscheen de film ‘What’s eating Gilbert Grape?’, met de toen nog jonge acteurs Johnny Depp en Leonardo DiCaprio als twee broers. Hun moeder was een extreem dikke vrouw die amper het huis uit kon, een fenomeen dat in Amerika vaker voorkomt. In ‘The whale’ vertolkt Brendan Fraser zo’n personage. Deze Charlie weegt ruim 250 kilo, kan amper nog lopen, geeft online literatuurles, maar zet daarbij uit schaamte zijn camera nooit aan. De bevriende verpleegster Liz (Hong Chau) constateert bij hem een dodelijk hoge bloeddruk. Charlie weigert echter naar het ziekenhuis te gaan en blijft junkfood bestellen.

Fysiek zware rol
De film, die is gebaseerd op een toneelstuk van Samuel D. Hunter, speelt zich geheel in en rond het huis van Charlie af. Hij houdt zich daar bezig met eten, lesgeven, ‘Moby Dick’ herlezen en masturberen bij homoporno. Ook is te zien dat hij bezoek krijgt. Naast verpleegster Liz komen ook een evangelist en zijn tienerdochter Ellie (Sadie Sink), die hij jaren niet heeft gezien. Regisseur Darren Aronofsky staat erom bekend zijn hoofdrolspelers in fysiek veeleisende rollen te plaatsen, zoals Mickey Rourke in ‘The wrestler’ en Natalie Portman in ‘Black Swan’. Voor Fraser geldt dat hier ook, al verricht een indrukwekkend dikmaakpak een deel van het werk. De opeenstapeling van zware thema’s (obesitas, homoseksualiteit, echtscheiding, religie, dood) maakt dit geen makkelijk film om te zien, maar dankzij Fraser blijft dit ‘Kammerspiel’ tot het einde boeiend.