TrosKompas

Klem_st_8_jpg_sd-high_Fotograaf-credit-Jurre-Rompa.jpg

Klem (2023)

4
De serie ‘Klem’ was een groot succes. Aan het slot vluchtte crimineel Marius met zijn vrouw Kitty naar Italië om daar een eerzaam leven te leiden. In deze fraaie bioscoopfilm zien we echter dat Italië niet altijd ‘la dolce vita’ betekent...

Drie seizoenen lang was Marius (Jacob Derwig, l.) met zijn criminele plannetjes een betonblok aan het been van de brave belastingdeskundige Hugo (Barry Atsma). Maar gelukkig: aan het einde van seizoen 3 vertrok Marius met vrouw (Georgina Verbaan) en dochter naar Italië om een hotel te beginnen. Dacht Hugo… In deze bioscooplm blijkt dat het echtpaar zich wederom in de nesten heeft gewerkt met de aankoop van wijngaard Garboni in Toscane, compleet met prachtig landhuis. Hugo komt langs en voor hij het goed en wel beseft zit hij weer klem, tot over zijn oren betrokken bij kwalijk riekende zaakjes inclusief brandende auto’s en geruchten over de maffia.

Toscaans landschap
De bioscoopversie profiteert optimaal van het fraaie Toscaanse landschap, met kronkelende landweggetjes tussen cipressen en heuvels. Het verhaal rond een boze dochter die de wijngaard terug wil hebben is spannend en meeslepend. Bovendien is de spanning tussen Hugo en Marius heerlijk herkenbaar, en daar komt nu de spanning bij tussen Hugo en zijn vriendin Sophie. Ze hoopt op een romantisch weekje in Siena, maar als Hugo zich niet weet los te rukken van Marius en Kitty spuwen haar ogen vuur. Het samenspel tussen Atsma en Derwig is opnieuw sterk en Marius weet weer heel wat originele scheldwoorden te verzinnen. Wel lijkt het alsof er wat veel plot in de fillm zit, die daardoor overvol aanvoelt en wellicht als miniserie beter tot zijn recht was gekomen. Desondanks is de bioscoopfilm ‘Klem’ een regelrechte aanrader voor de fans en ook prima te kijken voor wie de serie nooit gezien heeft.