TrosKompas

Schermafbeelding_2022-12-09_om_14.56.09.png

Violent night (2022)

In plaats van een ‘Silent night’ brengt regisseur Tommy Wirkola ‘Violent night’. En zoals de titel al doet vermoeden, verloopt de kerstavond in deze film allesbehalve vreedzaam…

Het loopt tegen kerst en de Kerstman (David Harbour) houdt pauze in de kroeg. Terwijl hij wat drankjes wegtikt, klaagt hij flink over zijn werk: hij is de hebberige mensen en de verwende kinderen helemaal zat. Toch gaat hij even later nog op pad om de laatste cadeautjes te bezorgen. Ondertussen viert de puissant rijke, boosaardige Gertrude Lightstone (Beverly D’Angelo) in een comfortabel landhuis duizenden kilometers verderop gezellig kerstavond met kinderen, aanhang en kleinkinderen. Nou ja, gezellig… Getuige de vileine opmerkingen over en weer is er sprake van veel oud zeer.

Strijd
De eerste cadeaus zijn amper uitgepakt als de toch al niet zo warme kerstsfeer uiterst grimmig wordt: Gertrude’s personeel blijkt grotendeels uit wolven in schaapskleren te bestaan en die laten nu hun ware gezichten zien. Het zijn nietsontziende huurlingen die het onder leiding van oppercrimineel Ben (John Leguizamo), hebben voorzien op Gertrude’s kluis. De Kerstman, inmiddels ook gearriveerd, besluit op keiharde wijze de strijd aan te gaan met het geboefte.

Nergens echt spannend
Er wordt flink gehakt, geslagen en geschoten, waarbij het nepbloed overmatig vloeit. Hier en daar duikt er nog een lieflijk Disney-sfeertje op, maar u voelde het natuurlijk al: dit is geen film voor het hele gezin. In zijn opzet om een andersdan-anders-kerstfilm te maken is Wirkola geslaagd, maar boeien doet deze rolprent matig. Een weinig overtuigende cast in een zwalkende mix van zwartgallige komedie, gewelddadige actie en misdaad met een scheutje horror. Niet grappig genoeg om te beklijven als parodie, terwijl het ook nergens echt spannend wordt: de langdradige vechtscènes halen de vaart uit het verhaal, de voorspelbaarheid is hoog en de bloederige effecten worden al gauw vermoeiend. Als u uw buik vol heeft van mierzoete kerstfilms zou u zich met ‘Violent night’ kunnen vermaken, al is een sterke maag vanwege sommige smerige effecten wel aan te raden: stel het kijken ervan dus uit als u nog aan de kerstdis moet.