TrosKompas

Emily_st_1_jpg_sd-high.jpg

Emily (2022)

Emily Brontë is de auteur van het beroemde boek ‘Wuthering heights’. Regisseur Frances O’Connor portretteert haar als een eenzame vrouw die haar passies ontdekt, aangevuld met fraaie beelden van Yorkshire.

Het boek ‘Wuthering heights’, over liefde en standsverschillen, is meer dan vijftien keer verfilmd. Het verhaal kennen we veel beter dan de auteur, die leefde in de eerste helft van de negentiende eeuw. De film ‘Emily’ vult het weinige wat over Brontë’s leven bekend is aan met een verhaal over haar gevoelens die haar ooit hebben aangezet om verhalen te vertellen.

Zwart schaap
Emily (Emma Mackey, bekend van de serie ‘Sex education’) is een buitenbeentje en het zwarte schaap van de familie. Ze kleedt zich anders, gebruikt opium, haalt verbaal flink uit als iets haar niet bevalt en is minder sociaal dan haar broer en zussen. In de eerste scène zien we hoe ze alle bomen, rotsen en planten waar ze langsloopt aanraakt. Ze is meer thuis in de natuur dan tussen de mensen.

Uitzichtloze liefde
Als haar vader, die dominee is, een knappe, nieuwe collega voorstelt aan zijn gemeente, laait de passie op in Emily’s hart. Dat is wederzijds, al worstelt de dominee met zijn gevoelens door zijn geloof. Toch bloeit hun relatie op en zien we het stel tijdens stiekeme ontmoetingen in een hut in de heuvels, waar ze zich in een grappige scène eindeloos van alle lagen kleding ontdoen (iets wat je in andere kostuumdrama’s nooit ziet; wat een tijd kost dat!). Hun liefde is uitzicht- loos, want hij heeft voor God gekozen en voor Emily is geen plaats.

Inspiratie uit de natuur
De hoofdpersoon is een schrijfster, maar we komen weinig te weten over haar manier van werken. Uiteraard zijn er parallellen tussen haar werk en haar leven, zoals een onmogelijke liefde en het verlangen naar vrijheid. Maar we ontdekken vooral hoe de natuur en geluiden haar inspireren, zoals het gerikketik van de regen op de met gras bedekte heuvels vanYorkshire en de rollende branding van de zee. Als die beroepen toen hadden bestaan, was Emily vast geluidstechnicus of natuurfilmer geworden in plaats van schrijfster.