TrosKompas

good-luck-to-you-leo-grande-2022-1536x864-crop.jpg

Good luck to you, Leo Grande (2022)

Een gedurfde film waarin tweevoudig Oscarwinnares Emma Thompson zich letterlijk blootgeeft en haar personage haar ziel ontbloot tegenover een jonge sekswerker die haar zoon had kunnen zijn.

Good luck to you, Leo Grande’ speelt zich vrijwel helemaal af in een hotelkamer en telt 98 procent van de speelduur slechts twee acteurs. In de eerste minuten van de lm zien we de zenuwachtige Nancy (Emma Thompson) door de kamer drentelen, zitten, opstaan, kleding verschikken: ze is duidelijk zo nerveus als wat. Als er aangebeld wordt, blijkt waarom. Nancy heeft een sekswerker geboekt en zijn bijnaam is Leo Grande (Chris McCormack, die in het vijfde seizoen van ‘Peaky Blinders’ een rol had). Het ongemak en de nervositeit spatten ervan af bij hun ontmoeting. Nancy is een controlfreak, heeft een lijstje gemaakt met wat ze wil, maar hoe begin je zoiets? Doordat twintiger Leo heel begripvol is en bovendien intelligent blijkt en goed kan luisteren, ontdooit de situatie langzaam.

Een kwart eeuw terug
Emma Thompsons laatste Oscarnominatie was in 1996 voor ‘Sense and Sensibility’ waarin ze het hart van Hugh Grant sneller liet slaan. Inmiddels is het meer dan een kwart eeuw geleden, is Emma 63 en is het geloofwaardig dat haar personage onzeker is over haar lichaam en haar seksuele prestaties. Zeker naast de veel jongere en fittere Leo aan wie Nancy in heel open gesprekken haar twijfels blootgeeft. Aangemoedigd door Leo: “Vertel het me maar, want aan wie zou ik het moeten doorvertellen?” Heel geloofwaardig wordt de relatie tussen Nancy en Leo hechter en blijkt ze eindelijk zichzelf te accepteren in een aandoenlijke, maar mooie eindscène. Daryl McCormack geeft goed partij, maar dit is vooral Thompsons lm. Haar knappe rol vol onzekerheid, maar ook met groei levert wellicht nieuwe kansen op bij de Oscars volgend jaar.