TrosKompas

1bigger.jpg

Bigger than us (2021)

3
Deze documentaire volgt een jong meisje dat succesvol streed voor een plasticverbod op Bali. Deze Melati bezoekt in andere landen jongeren die elk hun eigen strijd voeren voor een betere wereld.

Wie weleens naar Indonesië is geweest zal het niet zijn ont- gaan dat plasticvervuiling daar een probleem is van ongekende proporties. Alles wordt er op straat gegooid en niets wordt opgeruimd. De destijds twaalfjarige Nederlands-Indonesische Melati Wijsen (r.) begon in 2013 op Bali actie te voeren voor een verbod op plastic zakjes en kreeg haar zusje Isabel en duizenden andere jongeren achter zich. Haar actie leidde uiteindelijk tot een verbod en de wereldpers deed er uitge- breid verslag van. De Franse journaliste, schrijfster en filmmaakster Flore Vasseur zocht haar op en besloot Melati te volgen op een tocht over de wereld om andere idealistische en activistische jongeren te bezoeken en een hart onder de riem te steken.

Bevlogen jongedame
Zo ontmoet Melati in Libanon de Syrische vluchteling Mohamad al Jounde die op zijn twaalfde een schooltje begon in het vluchtelingenkamp waar hij verbleef. Nu heeft die school al tweehonderd leerlingen. In Griekenland treft Melati de Britse Mary Finn die met een rubberbootje op de Middellandse Zee patrouilleert om in nood verkerende vluchtelingen op te pikken. In Malawi wachtte Melati een ontmoeting met Memory Banda die inging tegen de lokale tradi- ties en zich inzet tegen ver- krachting van jonge meisjes en huwelijken van minderjarigen. Ze kreeg het voor elkaar dat in de grondwet van Malawi de minimumleeftijd om te trouwen werd verhoogd van vijftien naar achttien. Melati blijkt inmiddels een energieke, intelligente en bevlogen jongedame te zijn die ook anderen weet te inspi- reren. Hoewel ‘Bigger than us’ geen grote verrassingen biedt, is het een lichtpuntje van hoop in deze donkere tijden