TrosKompas

1131343.jpg

Falling for Figaro (2022)

3
Het vlotte en grappige ‘Falling for Figaro’ is een klassieke romkom over klassieke opera. Fondsmanager Millie waagt haar kans als operazangeres en wordt verliefd tussen de Schotse bergen.

Het allereerste beeld van ‘Falling for Figaro’ is de huig van een operazangeres. Millie (Danielle Macdonald, l.) geniet van haar zang, terwijl haar vriendje verveeld tegen haar schouder ligt te slapen. Millie is fonds- beheerder maar besluit zich- zelf een jaar te geven om operazangeres te worden. Ze vertrekt naar de pub ‘The filthy pig’ in een Schots ge- hucht waar een beroemde zanglerares (Joanna Lumley, m.) haar les gaat geven. De enige andere leerling is de norse Max (Hugh Skinner) die ook kok, klusjesman en koffersjouwer van de pub is. Beiden doen hun uiterste best om een prestigieuze zangwedstrijd te winnen en tussen de aria’s door worden ze natuurlijk verliefd.

Schotse opera
Opera op het Schotse platteland is verrassend en de tegenstellingen tussen de verwende Londense Millie en de nurkse Schotten worden goed uitgespeeld en zorgen voor geslaagde grappen. Lumley (‘Absolutely fabulous’) speelt een lekker excentrieke zanglerares die als lijfspreuk heeft dat operazangers moe- ten lijden. Ze trekt aan Millie’s tong en knijpt haar om haar stem de juiste klank te geven. Het centrale liefdesverhaal is minder overtuigend. Max is eerst wel erg boers en zo jaloers op de nieuwe leerlinge dat hij haar bestek op tafel smijt. Dat is natuurlijk gedaan zodat hij later zijn gevoelige kant kan tonen en Millie bij- voorbeeld zout water geeft om haar keel te smeren. Echt overtuigend is die omslag niet. Gelukkig blijven de grap- pen overeind en werkt het eind van de film zelfs op de traanklieren als alle bewoners in de pub naar Millie en Max luisteren op de radio die op het podium van de grote talentenshow staan.