TrosKompas

Do_Not_Hesitate_01_KL.jpg

Do not hesitate (2021)

3
Deze Nederlandse psychologische thriller speelt zich af in de woestijn ergens in het Midden-Oosten. Drie soldaten komen daar onder grote druk te staan en worden gedwongen tot ingrijpende beslissingen…

Hoewel de naam Shariff Korver niet bij iedereen direct een belletje zal doen rinkelen, hebben miljoenen mensen zijn werk weleens gezien. Zo regisseerde hij afleveringen van de series ‘Penoza’, ‘Zwarte tulp’ en ‘Klem’. Eerder al maakte hij onder meer de speelfilm ‘Infiltrant’, met Nasrdin Dchar als politieman. Ditmaal situeert Korver de spanning wat verder weg; in een niet nader genoemd land in het Midden-Oosten. Daar patrouilleren Nederlandse militairen in een pantservoertuig in een woestijngebied. Door pech strandt de wagen en de groep vraagt de basis om hulp. Dat kan echter wel even duren, en de commandant besluit met de helft van de manschappen te voet op onderzoek uit te gaan. Drie jonge soldaten, Erik (Joes Brauers, l.), Roy (Spencer Bogaert, r.) en Thomas (Tobias Kersloot, 2de v.r.), blijven achter om de wagen te bewaken.

Herdersjongen
De sfeer wordt wat ongemakkelijk wanneer ze bezoek krijgen van de lokale herdersjongen Khalil (Omar Alwan), die zijn geit zoekt. De soldaten geven hem wat voedsel en drinken, maar echt dankbaar is de jongen niet. Sterker nog, hij gedraagt zich behoorlijk geagiteerd. Zijn irritante ge- drag begint de onderlinge spanning langzaam op te drijven tot een kookpunt. Korver filmde grotendeels op Kreta, waar het landschap prima kan doorgaan voor het Midden-Oosten. De film ziet er fraai uit en de acteurs zetten een mooie prestatie neer. Toch is niet elke fase in het verhaal even geloofwaardig. Reageert Khalil niet wat te heftig? Waarom laten drie soldaten zich zo in de hoek zetten door een veertienjarig knaapje? De psychologische kant van het verhaal is de crux, en juist daar wordt af en toe net naast geschoten. ‘Do not hesitate’ is wel de Nederlandse inzending voor de Oscars in 2022.