TrosKompas

Kom-Hier-Dat-Ik-U-Kus_st_5_jpg_sd-high.jpg

Kom hier dat ik u kus (2020)

Van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck werd eerder al haar indrukwekkende debuutroman ‘Vele hemels boven de zevende’ verfilmd. Nu is het de beurt aan haar tweede roman ‘Kom hier dat ik u kus’.

Sinds het succes van haar debuutroman in 2013 werd de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck ook in Nederland een bekende verschijning. Ze was geregeld te gast in ‘De wereld draait door’. In het benauwende ‘Kom hier dat ik u kus’ staat het leven van Mona centraal, verteld in drie episoden, wanneer Mona respectievelijk 9, 24 en 35 jaar oud is. Ze wordt als kind gespeeld door Olivia Landuyt en later door Tanya Zabarylo (l.). Mona groeit aanvankelijk op met haar vader, haar strenge moeder en haar jongere broertje Alexander. Moeder Agnes komt echter om het leven en binnen de kortste keren heeft pa een nieuwe vriendin, Marie (Wine Dierickx), met wie hij al snel trouwt. Kort daarop raakt Marie zwanger en krijgt Mona een halfzusje, Anne-Sophie.

Hartverscheurend
Eenmaal volwassen werkt Mona als dramaturg bij een theatergezelschap en heeft ze een relatie met schrijver Louis (Valentijn Dhaenens). Haar broer is student, maar ziet zich genoodzaakt zijn studie voortijdig af te breken. Het derde en laatste deel van de film brengt enkele familiegeheimen naar boven. Iedere episode begint met een tijdsaanduiding en een opgetuigde kerstboom in de woonkamer van het gezin. De kerstsfeer is echter ver te zoeken. Mona groeit welhaast op zonder liefde en aandacht. Schrijnend is dat ze door haar familie en haar vriend amper gezien wordt, wat des te beklemmender is aangezien vrijwel de gehele film zich binnenshuis afspeelt. De film weet zeer te overtuigen door een hartverscheurend scenario over een destructief familieleven en natuurlijk acteerwerk van vooral Zabarylo.

Op het recente Nederlands Film Festival won de film de KNF-prijs van de Nederlandse filmpers.