TrosKompas

1The-Secrets-We-Keep_st_12_jpg_sd-high.jpg

The secrets we keep (2020)

3
Het geheugen van de mens werkt op bijzondere wijze. Een vrouw van een arts hoort een man fluiten en belandt ineens vijftien jaar terug in de tijd in een vreselijke oorlogssituatie. Ze komt meteen in actie in deze deels geslaagde film.

De in Roemenië geboren Maja (Noomi Rapace, Lisbeth Salander in de ‘Millennium’-films) hoort in een park een man naar zijn hond fluiten. Verdrongen nachtmerries dringen zich ineens aan haar op. Weggestopte herinneringen aan een vreselijke dag aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Herkent ze in die fluitende man een officier uit een concentratiekamp waar ze gevangen heeft gezeten? Ze ontvoert hem, sluit hem op in haar kelder en martelt hem om een bekentenis te krijgen. Ondertussen twijfelt Maja’s echtgenoot wie de waarheid spreekt. Thomas die beweert Zwitser te zijn of Maja die hem nooit heeft verteld over haar oorlogsverleden?

Ongeloofwaardig
‘The secrets we keep’ heeft een fijne periodesetting in 1960, met typische kleren uit die tijd en bioscopen die de Hitchcockfilm ‘North by northwest’ draaien. De rest van het verhaal is minder sterk en absoluut onvergelijkbaar met de thrillers van The Master of Suspense. De ontwikkelingen zijn soms ongeloofwaardig, zeker die met het zoontje dat zijn moeder meermaals bebloed uit de kelder ziet komen, en de vriendschap die Maja sluit met de vrouw van Thomas. Toch is de rol van Rapace sterk genoeg om ‘The secrets we keep’ boven de middelmaat uit te tillen. Zij laat goed zien dat haar personage twijfelt en naar houvast zoekt wat de film een extra laag geeft. Of deze film vanaf 19 november te zien is, hangt af van de coronamaatregelen.