TrosKompas

Alles-is-zoals-het-zou-moeten-zijn_st_8_jpg_sd-high.jpg

Alles is zoals het zou moeten zijn (2020)

“Alles is zoals het zou moeten zijn”, verzucht Iris (Barbara Sloesen) gelukzalig als ze haar pasgeboren baby vasthoudt. Maar haar geluk lijkt van korte duur als haar vriend
de benen neemt en ze plots een alleenstaande moeder is.


Alles is zoals het zou moeten zijn’ verloopt volgens het geijkte romantische-komediepad. Iris zwelgt eerst in zelfmedelijden, tot ze met hulp van haar vriendinnen er weer bovenop komt. Wat hierbij zeker helpt is de komst van de leuke hondenuitlater Douwe (Jan Kooijman). De gang van zaken is voorspelbaar, maar Barbara Sloesen blijft sympathiek en ze heeft een klik met Kooijman. Het resultaat is lekker luchtig vermaak.

Goed getroffen
‘Alles is zoals het zou moeten zijn’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Daphne Deckers, die ook nog even in de film opduikt. “Het was heel bizar om in mijn eigen film rond te lopen en te communiceren met de personages die ik bedacht heb… ‘Hoe kan dat nou, dacht ik, jullie hebben een paar jaar in mijn hoofd gewoond, en nu wonen jullie echt ergens!’ Ik vond de sfeer van mijn boek goed getroffen. Het was helemaal zoals het zou moeten zijn, haha!”

Jan Kooijman
Eén personage zag er wel iets anders uit dan Deckers in haar hoofd had. “Toen ik het boek schreef had ik voor de mannelijke hoofdrol Michiel Huisman in gedachten. Jan Kooijman is een heel ander type. Maar toen ik de film had gezien dacht ik: niemand anders dan Jan had Douwe kunnen spelen.”

“Ben er blij mee!”
Deckers heeft er bewust voor gekozen om zich niet met de filmversie te bemoeien. ”Ik weet hoe je een boek in elkaar moet zetten. En ik vind dat je mensen die weten hoe je een film in elkaar moet zetten, dat gewoon moet laten doen. Ze hebben delen uit mijn boek gebruikt, maar er ook scènes bij verzonnen en personages uitvergroot. De essentie hebben ze echter zeker gevangen. Ik ben er erg blij mee.”