TrosKompas

rev-1-FINAL-POSE-0030-all-v012_High_Res_JPEG_20CM.jpg

Scoob! (2020)

Scooby-Doo is al een halve eeuw oud, maar ‘Scoob!’ is de eerste bioscoopfilm in animatievorm over de grote Deense dog en zijn menselijke vrienden die mysteries oplossen.

Ruim een halve eeuw geleden protesteerden ouders tegen het vele geweld in animatieseries, waardoor reeksen als ‘Birdman and The Galaxy Trio’ van de buis verdwenen. Omdat ‘The Archie show’ over een band met tieners en een harige hond wel door de beugel kon én succesvol was, wilde animatiebedrijf Hanna-Barbera (o.a. ‘The Flintstones’) een soortgelijke serie maken over een tienerrockgroep die tussen de optredens door mysteries oplost. In eerste instantie zou de show nog ‘House of mystery’ heten met een grote schapendoes in de hoofdrol. Die hond werd vervangen door de Deense dog Scooby-Doo en dat werd tevens de naam van het programma. Door de combinatie van humor en spanning werd de serie een groot succes, net als alle bijbehorende merchandise zoals hondensnoepjes, cornflakes, speelgoed en zelfs een pretparkattractie.

Geesthond Cerberus
In deze eerste geanimeerde bioscoopfilm (in 2002 en 2004 verschenen versies met echte mensen) zien we hoe Scooby en Shaggy elkaar hebben ontmoet. Scooby was toen nog een puppy en Shaggy een eenzame jongen. Vervolgens wordt uit de doeken gedaan hoe ze samen met Fred, Velma en Daphne Mystery Inc. oprichten. Ook zien we hun zwaarste opdracht ooit: ze moeten een complot stoppen waarbij de monsterlijke hond Cerberus uit de Griekse mythologie losgelaten wordt. Gaat dat lukken?