TrosKompas

True-History1.jpg

True history of The Kelly Gang (2020)

2
Over de Australische struikrover Ned Kelly zijn al diverse films gemaakt en dit is niet de beste. Een spanningsboog ontbreekt en het is veel te gewelddadig.

Ned Kelly was een struikrover die eind negentiende eeuw met zijn bende Australië onveilig maakte. Hij wordt gespeeld door George MacKay, die ook te zien was als een van de twee soldaten in het prachtige oorlogsepos ‘1917’. We zien hoe Ned Kelly (in zijn jonge jaren gespeeld door Orlando Schwerdt) een moeizame jeugd heeft. Hij leeft in de Australische woestenij, die met zoveel zwartgeblakerde bomen in beeld wordt gebracht dat de kijker denkt dat het tijdens de bosbranden eerder dit jaar gefilmd is. Zijn vader overlijdt en zijn moeder verkoopt haar lichaam om de kinderen te onderhouden. Ned wordt verkocht aan sjacheraar Harry Power (een bijrol van Russell Crowe), die het ventje leert overvallen en moorden.

Bloederig
Daarna springt de film vooruit in de tijd met wat onoverzichtelijke verhaallijnen die meestal bloederig eindigen en een vreemd beeld geven van de bende die Ned Kelly leidt. Waarom trekken ze bijvoorbeeld vrouwenkleren aan? Hoogtepunt van de film is een aanval van de politie, waarbij de bende rond Kelly zich uitdost met een soort harnassen. Knap gefilmd, met een kogelregen die een houten pand doorzeeft, maar die scène staat volledig op zichzelf. Als je over dit onderwerp een betere film wilt zien, probeer dan ‘Ned Kelly’ (2003) met Heath Ledger.