TrosKompas

06_LittleWomen1.jpg

Little women (2019)

‘Little women’, naar het beroemde boek van Louisa May Alcott, kreeg zes Oscar-nominaties. De film toont fraaie kostuums en knap spel van met name Saoirse Ronan als de eigenzinnige Jo.

Het boek ‘Little women’ komt uit de negentiende eeuw en is al veel vaker verfilmd. In de versie uit 1933 heeft Katharine Hepburn de rol van Jo March. In deze verse variant uit 2020 speelt Saoirse Ronan haar, en met verve! Ze kreeg er een Oscar-nominatie voor in de categorie Beste Actrice. Schrijfster Jo worstelt om haar eerste boek gepubliceerd te krijgen. “Zorg voor een happy end voor je hoofdrolspeler, mensen willen iets vrolijks zo vlak na de oorlog”, adviseert haar uitgever. In een andere tijdlijn zien we hoe ze goede en slechte tijden meemaakt met haar moeder en zussen. Vader vecht in de Burgeroorlog en er is geldgebrek. De meiden proberen er het beste van te maken met toneel, pianospel en liefdesperikelen.

Hoofd versus hart
Net als in Jane Austen-films moet elke zus op de een of andere manier bijdragen aan het financiële gewin, bijvoorbeeld door een rijke vent te trouwen. Maar net als in die Austen-films denkt niet elke zus daar hetzelfde over. De ene luistert naar haar hart, de andere naar haar verstand. De kostuums zijn prachtig en het spel is knap, maar de verschillende tijdlijnen zorgen soms voor wat verwarring. Uiteindelijk gaat het verhaal over zelfbeschikking en emancipatie, een thematiek die in de negentiende eeuw controversieel was en nu nog steeds actueel is.