TrosKompas

04_DarkWaters.jpg

Dark waters (2020)

Robert Bilott is een bedrijfsadvocaat voor grote chemieconcerns. Het wordt lastig als hij zelf zo’n chemie-concern moet aanklagen, in het waargebeurde ‘Dark waters’.

Eind jaren negentig van de vorige eeuw. In het kantoor van bedrijfsadvocaat Robert Bilott (Mark Ruffalo) stapt op een dag een boer uit zijn geboortestreek binnen. Deze Wilbur Tennant (Bill Camp) beweert dat de nabijgelegen DuPont-fabriek de grond vervuilt en het water vergiftigt. Bilott gelooft weinig van de aanklacht, maar duikt erin om van Tennant af te zijn. Dan stuit de advocaat op een paar onregelmatigheden én een dreigende houding van DuPont. Maar daar laat Bilott zich niet door afschrikken. Als een terriër bijt hij zich vast in een juridische zaak die vijftien jaar zal voortslepen.

Moedeloos
DuPont werkt Bilott tegen met ellenlange vertragingen. Heeft hij eindelijk een zwaarbevochten doorbraak, gooit DuPont er een batterij peperdure advocaten tegenaan om gemaakte afspraken alsnog te ontbinden of jarenlang tegen te houden. Je wordt er moedeloos van. Het probleem van ‘Dark waters’ is dat dit gevoel ook sterk doorwerkt bij de kijker. Je wordt zo murw gebeukt door de constante tegenslagen, dat de euforie van succesjes je nauwelijks meer raakt. ‘Dark waters’ komt waarschijnlijk heel dicht bij hoe het daadwerkelijk is gebeurd. Maar een film heeft flair, vaart, drama en lichtheid nodig. Daarvoor is de werkelijkheid alleen niet genoeg.