TrosKompas

Knives1.jpg

Knives out (2019)

Een echt speurdersverhaal met een oud landhuis, verborgen toegangen, liegende verdachten en een onnavolgbare speurder. ‘Knives out’ is net een Agatha Christie’-verfilming, maar dan een stukje sneller.

De film ‘Knives out’ vliegt voorbij. Het duurt ruim twee uur, maar na afloop heb je het idee dat je naar een strakke film van anderhalf uur hebt gekeken. Hij is snel gemonteerd, met veel verschillende karakters en toch blijft het allemaal begrijpelijk. Dat komt door de knappe regie van Rian Johnson, die eerder indruk maakte met ‘Looper’ en de Starwars-film ‘The last Jedi’. Hij zet het spel en de pionnen snel uiteen. De oude en schatrijke detective-schrijver Harlan (Christopher Plummer) wordt dood aangetroffen in zijn enorme landhuis. Het is de ochtend na een groot familiefeest, dus zijn er allerlei getuigen. Die vertellen echter allemaal andere verhalen en doen schimmig over wat er gebeurd is. Is de dood een zelfmoord, of is het een moord die net zo vreemd is als de boeken van de overledene?

Oud landhuis
De setting van de film is tijdloos, met een landhuis dat wel een antiekmuseum lijkt en een klassieke speurder, genaamd Benoit Blanc (Daniel Craig,l.), die geïnspireerd is op Hercule Poirot. Hij is wat stug en te zelfverzekerd, maar ook briljant en via hem ontrafelen we langzaam het mysterie, met gebruikelijke ingrediënten als krakende trappen, alibi’s die elkaar tegenspreken en een op het laatste moment veranderd testament. Uiteraard ontbreekt ook de laatste uitleg niet, waarin de hele groep bij elkaar geroepen wordt en er toch nog een oplossing blijkt te zijn die de kijker niet aan had zien komen.

Sterke aanklacht
‘Knives out’ is dus een geslaagde ‘whodunit’ uit het bekende boekje. Tegelijkertijd suddert er onder dat verhaal een sterke aanklacht tegen materialisme en sociale ongelijkheid. De kinderen en aangetrouwde verwanten (onder wie bekende acteurs als Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Toni Collette en Michael Shannon) van de overleden schrijver zijn voor het grootste deel hebberds die dollartekens in hun ogen krijgen na de dood van hun vader of schoonvader. Tegelijkertijd beschouwen ze de hulp (Ana de Armas) als minderwaardig en zien haar nauwelijks staan. Een terugkerende grap is dat ze haar elke keer uit een ander land in Latijns-Amerika laten komen.

Geweldige plot
‘Knives out’ is heerlijk entertainment met een bite en behoort tot de beste films die in dit genre ooit gemaakt zijn. Visueel is het een feest, met een landhuis vol donkere hoekjes, doorkijkjes en vreemde poppen, maar ook een troon van messen die aan ‘Game of thrones’ doet denken. De enorme cast is goed ingespeeld, al gaat de aandacht vooral naar Craig, Plummer en Arnas, die de meeste schermtijd krijgen. Maar het best is de ingenieuze plot die je steeds een andere richting opduwt en actief laat mee raden tot de laatste minuten.