TrosKompas

GeminiMan2.jpg

Gemini man (2019)

In ‘Gemini man’ wordt huurmoordenaar Henry (Will Smith) achternagezeten door… zichzelf! Een jonge versie van Henry zal niet rusten voordat hij zijn oude versie heeft uitgeschakeld.

De 51-jarige Henry Brogan (Will Smith) is een legendarische huurmoordenaar, die al tientallen jaren in dienst van de overheid personen vermoordt.
Nu hij in de nadagen van zijn carrière zit, wordt Brogan steeds meer geplaagd door nachtmerries over zijn werk. Hij besluit ermee te stoppen en geeft bij zijn opdrachtgevers aan dat hij met pensioen gaat. Maar voor Brogan zit een rustige oude dag er niet in. Hij kent te veel overheidsgeheimen, dus wordt hij nu zelf het doelwit van een huurmoordenaar: een 23-jarige kloon van hemzelf (ook gespeeld door Will Smith). Junior kent senior natuurlijk door en door, dus alle trucjes en acties van de oude Brogan ziet de jonge versie al ver van tevoren aankomen. Kan Brogan zichzelf tegenhouden zonder dat hij het loodje legt?

Nooit vertoond
Aan het roer staat Ang Lee, die met ‘Life of Pi’ al liet zien prima met fotorealistische computereffecten overweg te kunnen. ‘Gemini man’ is volgens de regisseur de volgende stap op dat gebied. “Het effect om Will Smith realistisch jonger te maken én tegen zichzelf te laten spelen is nog nooit vertoond. Over honderd jaar wordt er op ‘Gemini man’ teruggekeken als een belangrijk nieuw hoofdstuk in het maken van films, net zoals films met geluid en films in kleur dat ooit waren.”

Verbijsterend
Hoe vond Will Smith het om zijn jongere ik als tegenspeler te hebben? “Een bizarre, beetje enge ervaring. Op het scherm zag ik de perfecte, 23-jarige versie van mijzelf. Als je het van tevoren hoort, klinkt het als een cool idee. Maar als je het echt met je eigen ogen ziet… is dat verbijsterend. Opeens begreep ik wat klonen echt inhoudt!