TrosKompas

The-Violin-Player_st_7_jpg_sd-high.jpg

The violin player (2018)

Het Finse drama ‘The violin player’ gaat over een topvioliste die gewond raakt en niet meer kan spelen. De impact op haar leven blijkt groter te zijn dan ze dacht. Er staat ook meer op het spel dan alleen haar werk.

De viool is een instrument dat tot de verbeelding spreekt. Niet alleen vanwege de muziek, maar ook vanwege de passie waarmee topviolisten hun vak uit­oefenen. Vioolmuziek wordt in de cinema dan ook niet alleen veelvuldig gebruikt in soundtracks, maar ook tot dramatisch onderwerp verheven. Dat is te zien in de Nederlandse documentaires ‘Janine’ en ‘A family quartet’, alsook in de Chinese speelfim ‘Together’ van Chen Kaige, het Braziliaanse ‘The violin teacher’ en ‘A late quartet’ met Christopher Walken. De nieuwe Finse film ‘The violin player’ gaat over de succesvolle violiste Karin (Matleena Kuusniemi), die door een ongeluk gewond raakt. De zenuwen in haar hand raken beschadigd en haar artsen vertellen dat ze nooit meer op topniveau zal kunnen spelen. Het is een bittere pil om te slikken en pas na maanden accepteert ze dit lot. Ze besluit jonge talenten les te geven op een muziekacademie.

Ongepaste uitweg
Onder Karins studenten zit een jong stel: Antti (Olavi Uusivirta) en Sofia (Misa Lommi). Vooral Antti weet haar te raken. Op een gegeven moment komt de beroemde Deense dirigent Björn (gespeeld door Kim Bodnia, bekend uit de serie ‘The bridge’) een weekje lesgeven op de muziekacademie. Karin heeft vaker met hem gewerkt en heeft jaren eerder zelfs een verhouding met hem gehad, iets waar haar echtgenoot Jaakko (Samuli Edelmann) nog altijd boos over is. Wanneer Björn op stel en sprong een solist zoekt voor een festival in Kopenhagen heeft Karin wel een suggestie, al zijn haar motieven niet geheel zuiver. Karins radeloosheid en identiteitscrisis zoeken een ongepaste uitweg. Regisseur Paavo Westerberg maakt met ‘The violin player’ een fraaie, maar wat voor­spelbare mix van passie voor muziek (van Mendelssohn) en passie in de liefde.