TrosKompas

Yesterday2.jpg

Yesterday (2019)

3
Een straatmuzikant die zijn gitaar aan de wilgen wil hangen, merkt dat hij na een stroomstoring de enige is die van The Beatles heeft gehoord. Hun iconische liedjes maken van hem alsnog een wereldster in deze heerlijke feelgoodfilm.

Jack Malik (Himesh Patel) is een straatmuzikant die zelfs door zijn eigen vrienden niet serieus genomen wordt. Als hij tijdens een wereldwijde stroomstoring een fietsongeluk krijgt en bijkomt in het ziekenhuis blijkt er iets veranderd. Hij is twee voortanden kwijt en noemt zichzelf een ‘omgekeerd konijn’, maar er is meer aan de hand. Zijn manager Ellie (Lily James) zit aan zijn bed en met een kwinkslag naar het Beatlesliedje vraagt hij haar “Will you still need me, will you still feed me? When I’m sixty-four’. Ellie lacht wat schaapachtig en vraagt waarom hij ‘When I’m sixty-four’ noemt. Zo ontdekt Jack Malik dat niemand in zijn omgeving The Beatles kent.

Magical mystery tour
Als een bezetene probeert Jack zich de grote hits van het illustere viertal uit Liverpool te herinneren. Eerst zingt hij klassiekers als ‘Let it be’ nog op kinderpartijtjes waar niemand luistert, maar al snel viert hij successen met hun nummers. Hij wordt zelfs door Ed Sheeran gelauwerd als songschrijver. Jacks leven raakt in een stroomversnelling en als in een ‘magical mystery tour’ treedt hij op in Rusland met ‘Back in the USSR’, komt hij in de grootste tv-shows en geeft hij een optreden op het dak van een hotel in Seattle.

All you need is love
Het uitgangspunt is wat bizar, maar wie eenmaal accepteert dat een stroomstoring van twaalf seconden ervoor zorgt dat The Beatles, Oasis, Coca-Cola en sigaretten uit het collectieve geheugen gewist zijn, geniet met volle teugen. De vele makkelijk in het gehoor liggende liedjes vormen het aangename behang voor een fijne feelgoodfilm. Daarnaast is het een aansprekend verhaal over de underdog die toch furore maakt en een aanklacht tegen de muziekindustrie. Die is alleen op geld uit, probeert Jack een hip imago op te dringen dat niet bij hem past en verandert ‘Hey Jude’ in ‘Hey dude’. Natuurlijk is er ook plek voor de liefde, de film had zelfs net zo goed ‘All you need is love’ kunnen heten. Pas als hij grote successen viert, beseft Jack dat zijn voormalige manager Ellie zijn enige ware liefde is. Maar inmiddels heeft zij afstand genomen van de popster. Krijgt hij nog wel een kans om ‘Love me do’ of ‘I want to hold your hand’ voor haar te zingen?

Please please me
Regisseur Danny Boyle (‘Slumdog millionaire’) geeft de film voldoende vaart en combineert de verschillende onderdelen (muziek, romantiek, humor) tot een vloeiend geheel. Himesh Patel (‘Eastenders’) speelt onhandig en naïef genoeg om volop met hem mee te kunnen leven. ‘Yesterday’ heeft geen diepere boodschap, maar is wel een feelgoodfilm waarbij iedereen het titelnummer in zijn hoofd heeft zitten bij het verlaten van de bioscoop. En dan lijken alle zorgen ineens ‘far away’.