TrosKompas

Fighting1.jpg

Fighting with my family (2019)

De familie Knight leeft voor het showworstelen. Met een vette lach en een oprechte traan vertelt deze film het waargebeurde verhaal van dochter Paige, die door wil breken in de Amerikaanse worstelwereld.

Het gezin Knight is een soort familie Flodder. Ze zitten vol tattoos, zijn ruw in de mond, drinken, schreeuwen en smijten elkaar omver. Maar als je dat laagje onbehouwen Britse vernis afpelt, blijken ze een echt warme familie die om elkaar geeft. Ruwe bolsters, blanke pitten. Die schijnbare tegen­stelling werkt goed en maakt de film extra krachtig.

Worstelwalhalla
In de eerste minuten maken we kennis met vader, moeder, zoon en dochter Knight. Ze geven training aan kinderen en verkopen met veel moeite kaartjes voor hun worstelshows. Vervolgens horen ze over audities voor de Amerikaanse WWE (World Wrestling Entertainment), het walhalla van het showworstelen. Zoon Zak (Jack Lowden, links op foto rechtsboven) en dochter Paige (Florence Pugh, rechts) vertonen hun kunsten voor Hutch (Vince Vaughn, rechts op foto onder). Tot hun ontzetting kiest hij alleen Paige. Eerst weigert ze zonder haar broer af te reizen, maar die eist dat ze haar dromen najaagt. Dus belandt Paige in het trainingsprogramma, waarin ze nogal afsteekt tussen de hoogblonde cheer­leaders en modellen die nauwelijks kunnen worstelen, maar van­wege hun leuke koppies wel een kans maken.

Vette grappen
Leuke bijrollen geven de film extra cachet. Zoals het blinde jongetje dat in het worstelklasje leert vechten; en voormalig showworstelaar Dwayne ‘The rock’ Johnson (links op foto onder), die slechts kort in beeld is, maar vakkundig zijn eigen worstel-imago op de hak neemt. Naast de vele vette grappen, waarbij de confrontatie met de deftige, toekomstige schoonouders van Zak het hoogtepunt vormt, is er ook volop ruimte voor drama. Zak treurt omdat zijn droom in duigen is gevallen en laat zijn worstelklasje in de steek. Paige is eenzaam en mist haar familie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan als ze na de zware trainingen een schouder zoekt om op uit te huilen.

Blijf nog even
Ook hier gaan drama en entertainment hand in hand, net als in het showworstelen zelf. Die combinatie zorgt voor een zeer vermakelijke en vlotte film, die een echte publiekslieveling kan worden. Het blijft alleen de vraag of er genoeg mensen willen kijken naar een stel showworstelaars. Wij kunnen alleen maar zeggen: ga die film zien! Blijf na afloop vooral even zitten. Wie ‘Fighting with my family’ ziet, zal denken dat hij naar een vette uitvergroting van de werkelijkheid zit te kijken. Onder de aftiteling zitten echter beelden van de echte familie Knight en die blijken – hoe ongeloofwaardig dat ook klinkt – misschien nog wel extravaganter dan hun perso­nages in de film.