TrosKompas

150187_016_C03_FWT_Flying_Payoff_1s_v6.0_SIMP.jpg

Dumbo (2019)

De originele ‘Dumbo’ kwam uit in 1941 en was een van de grote successen van Disney, na het financieel zwaar tegenvallende ‘Fantasia’. Tegenwoordig poetst Disney alle vroegere successen opnieuw op. Later dit jaar volgen nog een realistisch geanimeerde ‘Lion king’ en een live-actionversie van ‘Aladdin’ met Will Smith als de blauwe geest-in-de-lamp. Verschil met ‘Dumbo’ is wel dat deze remake nog steeds over een vliegende olifant gaat, maar verder volledig afwijkt van het origineel. Logisch ook, want de originele versie was krap 64 minuten en ‘Dumbo’ van Tim Burton (‘Big fish’, ‘Batman returns’) is ruim tweemaal zo lang. Colin Farrell speelt Holt, een strijder uit de Eerste Wereldoorlog. Hij was ooit een befaamd circusartiest die kunsten uithaalde op een paard. Hij mist nu een arm, is gedegradeerd tot olifanten-oppas en heeft moeite om contact te maken met zijn kinderen. Alles verandert echter als het jonge olifantje Dumbo blijkt te kunnen vliegen en de machtige directeur (Michael Keaton) van het over-the-top themapark Dreamland naar zijn gunsten hengelt.

Extravagant
Waar het origineel klein en bescheiden was, is deze film over-the-top en groots. Colin Farrell: “’Dumbo’ lijkt op niets wat ik eerder heb gezien. De set van het magische Dreamland was, zowel binnen als buiten, op het terrein van een enorme hangar in Engeland waar ze zeppelins bouwden. Nu was het een enorme kermis, extravagant en prachtig. Het was bijna niet te geloven.” Tim Burton werkt met diverse oude bekenden. Danny DeVito, die al tweemaal eerder een circusman speelde in een film van de regisseur, is in ‘Dumbo’ de eigenaar van het circus. Michael Keaton speelde in vier films van Burton, waaronder ‘Batman’ en ‘Beetlejuice’, en is hier de naargeestige eigenaar van Dreamland.

Hart en familie
Keaton benadrukt dat ‘Dumbo’ een film met een hart is. “De productie is immens, ik heb opnamen gehad met 1.500 figuranten, allemaal in heel specifieke kleding. Tim Burton weet je helemaal zo’n wereld in te trekken. Maar daarbinnen gaat het echt over familie. Dat is het thema.” Overigens had Keaton wel moeite om wreed te zijn tegenover een olifant, zelfs al was het dier digitaal. “Ik help een groep mensen die olifantenstropers opspoort. Ik weet niet of je weleens een olifant hebt gezien in het wild, maar dat is echt waanzinnig, ik houd zielsveel van olifanten. Daarom is het wel ironisch dat ik in deze film een man speel die dit lieve olifantje heel slecht behandelt.”